Studentliv

Aktuellt

Datastudenter skapar prognosverktyg för coronaviruset

KTH-studenterna Robin Sandström och André Gerbaulet har utvecklat en prognosmodell för covid-19. Det baseras på en etablerad modell för smittspridning. ”Verktyget ger ett matematiskt underlag till beslut”, säger Sandström.

Arbetsmiljö

Psykologens 4 tips till dig som jobbar hemifrån

Frivilligt eller ofrivilligt arbetar ett stort antal svenskar hemifrån på grund av coronaviruset. För alla som har svårt att hantera omställningen kommer psykologen Siri Helle med 4 goda råd.

Aktuellt

Domstolar väntas anställa färre notarier

Pressad ekonomi gör att många domstolar väntas anställa färre notarier i år. Några inga alls, visar en ny undersökning från Akavia. "Med färre notarier ökar trycket ytterligare på den befintliga personalen", säger Hanna ­Jönarp, vice ordförande i Saco-S Domstol.

Är du ny som student eller är det kanske snart dags att ta steget ut på arbetsmarknaden? Oavsett var du befinner dig samlar vi tips och råd som kan vara till nytta när du ska söka jobb, skriva cv och personligt brev, förbereda en intervju (och vässa svaren på vanliga intervjufrågor), samt lönestatistik som hjälper dig inför första löneförhandlingen. Bland annat.

Lön & Pension

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Tips & råd Karriär

Expertens tips för att fatta bättre beslut

Blir du stressad av kollegornas ständiga frågor, eller av mejl och förslag som du hela tiden måste ta ställning till? Inte konstigt. Vi fattar tusentals beslut per dygn. Men med några enkla knep går det att förenkla processen.

Aktuellt

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Lön & Pension

UKÄ: Högre utbildning lönar sig – oftast

Märks det i lönekuvertet att du gått en högre utbildning? Det har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, analyserat.

Arbetsmiljö

Sätt fokus på fokus

Hur går man tillväga för att stänga alla intryck ute och bli mer effektiv på kontoret? Förändringsstrategen tillika föreläsaren Gabriella Ringvall delar med sig av sina bästa tips.

Karriärstöd

Svenskar efterlyser mer feedback på jobbet

71 procent av arbetstagarna önskar sig mer feedback på sitt arbete. 8 procent får ingen återkoppling över huvud taget.

Special:

Studentens överlevnadsguide

Studentlivet kan både vara ett äventyr och en 
utmaning. Vi har letat upp råden som gör studietiden 
enklare, oavsett om du precis börjat din färd eller redan är inne på sluttampen.

Karriärstöd

Fråga experten: Måste jag gå med på provanställning?

Kan jag förhandla bort provanställningen, undrar en läsare. Juseks ombudsman Jessicka Rosén svarar.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Fler får jobb innan examen

39 procent av studenterna i Juseks utbildningsgrupper fick ett kvalificerat jobb innan de tog examen. Det är 8 procent fler än för två år sedan.

Aktuellt

Saknas: Studentbostäder

Det råder fortsatt stor brist på bostäder för studenter. I tolv städer är behovet skriande, visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer.

Aktuellt

Många svenska företag på studenters topplista

Google toppar som vanligt listan över studenters favoritarbetsgivare. Ikea och Spotify är två av totalt fyra svenska företag på tio-i-topp. Dessutom klättrar Oatly till en elfteplats.

Aktuellt

Statsvetaren som samordnar resorna ut i rymden

Nästa sommar planerar Esa – Europas motsvarighet till Nasa – en uppskjutning till Mars. På Esa jobbar statsvetaren Anders Jordahl som samordnar förberedelserna för framtida upptäcktsresande bortom jorden.

Studentliv

Få lärarledda timmar på svenska universitet

Svenska universitets- och högskolestudenter har minst lärarledd undervisningstid i Europa, bara hälften jämfört med vad studenterna i exempelvis Polen, Schweiz och Danmark har. "I internationell jämförelse är Sverige ett 
extremfall", säger Fredrik Svensson som är utredare vid Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Arbetsmiljö

Experten: Utveckling viktigt för framtidens akademiker

Framtidens akademiker kommer att värdera person- och kompetensutveckling högre än lön. Det säger Pelle Ahlin Olofsson på Ungdomsbarometern.

Studentliv

Läser till jurist genom att lyssna

Han är mitt uppe i sin juristutbildning. Studier som kräver mycket av den som studerar – och ännu mer av den som har en synnedsättning. "Jag har läst ljudböcker sedan lågstadiet så jag är van. Jag snabbspolar böckerna genom att lyssna med dubbel hastighet", säger Gösta Lundström.

Studentliv

Uppdrag: Att forma EU:s ungdomspolitik

Lina Arvidsson är utsedd till Sveriges ungdomsrepresentant i EU. Hon är styrelseledamot i Saco studentråd och ska under 2019 och 2020 vara med och forma framtidens ungdomspolitik i EU.

Karriärstöd

”Det tuffaste var att gå från noll till ­någonting”

Hur är det att starta ett startup – och vad bör man ­tänka på? ­Svenska raketen Hedvig har på knappt två år ökat till 20 ­anställda. Nu riktar de blicken mot Europa.

Studentliv

Så får du drömjobbet i sommar

Sommarjobb är ett bra tillfälle för att få in en fot på arbetsmarknaden. Ulrika Husmark, karriärplanerare på Jusek, tipsar om vad du bör tänka på när du söker jobb.

”Genom ­robotar kommer vi få syn på oss själva”

Samer Al Moubayed har uppfunnit en av världens mest avancerade sociala ­robotar. Men ambitionen är inte att robotisera samhället. Snarare att göra det mer mänskligt.

Studentliv

Kriminalgåta ska locka till eget tänkande

En skönlitterär lärobok i juridik, är det möjligt? Ja, i alla fall enligt Claes Sandgren som skrivit ”Förlåt, det är Göran som är död – en brottslig satir”.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Studentliv

Lite lärarledd undervisning för svenska studenter

Studenter i Sverige har minst lärarledd undervisning i Europa. Och på landets högskolor får blivande jurister och samhällsvetare färre timmar än studenter inom naturvetenskap och teknik.

Karriärstöd

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Proffsens tips till nyutexade

Emil Malmborg
Foto: Emil Malmborg
Studentliv

”Gör alltid ditt bästa, oavsett vad”

Fadi Barakat, näringslivschef på Malmö stad.

Pressbild/Nordnet bank
Foto: Pressbild/Nordnet bank
Studentliv

”Var ärlig om dina dåliga sidor”

Tuva Palm, teknisk chef på Nordnet, råd till nyexade.

Rikard Westman
Foto: Rikard Westman
Studentliv

”Försök att skapa något eget”

Mårten Schultz, professor i civilrätt, bästa tips till dig som är nyexad.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Ångest håller många unga hemma

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar bland unga. Den uppåtgående trenden tycks dock ha avtagit.

Studentliv

Sargon De Bassos tips till unga jurister

Tänk igenom vad du vill ha ut av ditt yrke, hitta din egen väg och våga visa hjärta. Det är några av Sargon De Bassos tips till unga jurister.

Student? Det här söker arbetsgivarna

Vad står högt i kurs när arbetsgivarna rekryterar? Rätt kurser? Personlighet? Eller kanske arbetslivserfarenhet? Vi frågade tre populära arbetsgivare om vilka egenskaper som betyder mest när de anställer.

Så undviker du studiestressen

Konsten att plugga effektivt kräver både övning och förberedelse. Men att hitta en egen metod är centralt, menar hjärnforskaren Martin Ingvar.

Första jobbet? Så fixar du avtalet

På väg att börja på nytt jobb? Grattis! Vi har sammanställt en lista kring vad du bör tänka på innan du skriver på avtalet.