Studentliv

Porträtt

"Hitta din passion"

Sedan tillträdet som Microsoft Sverige-vd för 1,5 år sedan är Hélène Barnekow inte bara en tungviktare i näringslivet, utan också en av techvärldens mäktigaste. Efter 25 år i branschen brinner hon fortfarande för sitt jobb och målet är detsamma: Att bygga vinnande jämställda team – och göra skillnad i samhället.

Aktuellt

Så håller du fokus under videomötet

Har du svårt att behålla intresset och lyssna under era virtuella jobbmöten? Här kommer fem tips på hur du behåller uppmärksamheten.

Lön & Pension

Nio av tio unga: Vi måste jobba efter 65

En klar majoritet av de yngre tror inte på att kunna gå i pension senast vid 65 år fyllda. Nio av tio tror att de behöver arbeta längre, visar Pensionsmyndighetens undersökning

Arbetsmiljö

Arbetsgivarna som lockar flest

Närmare 4 800 svenskar har sagt sitt. Ikea, Volvo och Uppsala universitet är på topplistan bland attraktiva arbetsgivare 2020.

Vanliga härskartekniker – och hur du bemöter dem

Härskartekniker kan förpesta vilken arbetsplats som helst. Ändå låter vi dem ofta passera. Dels för att de är svåra att sätta fingret på – och dels för att vi inte vill skapa dålig stämning genom att påtala dem. Vi rådfrågar två experter om hur du kan agera.

Aktuellt

Datastudenter skapar prognosverktyg för coronaviruset

KTH-studenterna Robin Sandström och André Gerbaulet har utvecklat en prognosmodell för covid-19. Det baseras på en etablerad modell för smittspridning. ”Verktyget ger ett matematiskt underlag till beslut”, säger Sandström.

Arbetsmiljö

Psykologens 4 tips till dig som jobbar hemifrån

Frivilligt eller ofrivilligt arbetar ett stort antal svenskar hemifrån på grund av coronaviruset. För alla som har svårt att hantera omställningen kommer psykologen Siri Helle med 4 goda råd.

Aktuellt

Domstolar väntas anställa färre notarier

Pressad ekonomi gör att många domstolar väntas anställa färre notarier i år. Några inga alls, visar en ny undersökning från Akavia. "Med färre notarier ökar trycket ytterligare på den befintliga personalen", säger Hanna ­Jönarp, vice ordförande i Saco-S Domstol.

Är du ny som student eller är det kanske snart dags att ta steget ut på arbetsmarknaden? Oavsett var du befinner dig samlar vi tips och råd som kan vara till nytta när du ska söka jobb, skriva cv och personligt brev, förbereda en intervju (och vässa svaren på vanliga intervjufrågor), samt lönestatistik som hjälper dig inför första löneförhandlingen. Bland annat.

Lön & Pension

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Aktuellt

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Lön & Pension

UKÄ: Högre utbildning lönar sig – oftast

Märks det i lönekuvertet att du gått en högre utbildning? Det har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, analyserat.

Arbetsmiljö

Sätt fokus på fokus

Hur går man tillväga för att stänga alla intryck ute och bli mer effektiv på kontoret? Förändringsstrategen tillika föreläsaren Gabriella Ringvall delar med sig av sina bästa tips.

Karriärstöd

Svenskar efterlyser mer feedback på jobbet

71 procent av arbetstagarna önskar sig mer feedback på sitt arbete. 8 procent får ingen återkoppling över huvud taget.

Special:

Studentens överlevnadsguide

Studentlivet kan både vara ett äventyr och en 
utmaning. Vi har letat upp råden som gör studietiden 
enklare, oavsett om du precis börjat din färd eller redan är inne på sluttampen.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.