Studentliv

Studentliv

Kriminalgåta ska locka till eget tänkande

En skönlitterär lärobok i juridik, är det möjligt? Ja, i alla fall enligt Claes Sandgren som skrivit ”Förlåt, det är Göran som är död – en brottslig satir”.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Studentliv

Lite lärarledd undervisning för svenska studenter

Studenter i Sverige har minst lärarledd undervisning i Europa. Och på landets högskolor får blivande jurister och samhällsvetare färre timmar än studenter inom naturvetenskap och teknik.

Karriärstöd

Hon har nyckeln till internet

I en stålbur utanför Washington DC i USA bevaras internets största hemlighet. Och den kan bara nås av sju utvalda nyckelbärare. En av dem är svenska

nät­säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Ångest håller många unga hemma

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar bland unga. Den uppåtgående trenden tycks dock ha avtagit.

Studentliv

Sargon De Bassos tips till unga jurister

Tänk igenom vad du vill ha ut av ditt yrke, hitta din egen väg och våga visa hjärta. Det är några av Sargon De Bassos tips till unga jurister.

Student? Det här söker arbetsgivarna

Vad står högt i kurs när arbetsgivarna rekryterar? Rätt kurser? Personlighet? Eller kanske arbetslivserfarenhet? Vi frågade tre populära arbetsgivare om vilka egenskaper som betyder mest när de anställer.

Är du ny som student eller är det kanske snart dags att ta steget ut på arbetsmarknaden? Oavsett var du befinner dig samlar vi tips och råd som kan vara till nytta när du ska söka jobb, skriva cv och personligt brev, förbereda en intervju (och vässa svaren på vanliga intervjufrågor), samt lönestatistik som hjälper dig inför första löneförhandlingen. Bland annat.

Karriärstöd

Så tänker unga akademiker om arbetslivet

Bra chef, trevliga arbetskamrater och bra lön. Det är de tre viktigaste faktorerna när unga akademiker ska välja arbetsgivare.

Pressbild
Foto: Pressbild
Karriärstöd

Klä dig rätt för jobbintervjun

Rätt kläder kan göra skillnaden mellan succé och fiasko vid anställningsintervjun. Stilexperten och författaren Oscar Arrsjö ger sina bästa tips.

Karriärstöd

”Jag kan inte leva i en jävla fejkvärld”

Med hjälp av en egen Youtube-kanal, seminarier i Almedalen och opinionsdrivande juridik riktar Sargon De Basso stark kritik mot populistiska politiker och mediernas etik. "Rättssäkerheten i Sverige är under attack", säger han.

Nyheter

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Fler svenska företag rankas högt bland unga

Google kniper första platsen för fjärde året i rad när studenter och unga akademiker rankar olika arbetsgivares anseende. Sex svenska företag finns på tio-i-topp.

Karriärstöd

Mycket fortfarande oklart kring Brexit

Framtiden efter Brexit för svenskar som jobbar i Storbritannien är fortfarande oklar. Det finns dock inget som talar för att EU-medborgare kommer tvingas lämna landet – inte ens om utträdesförhandlingarna skulle stranda.

Karriärstöd

6 frågor att ställa inför utlandsjobbet

Att få jobba utomlands är en dröm för många. Men det finns en del saker att kolla upp innan du sticker iväg.

Så undviker du studiestressen

Konsten att plugga effektivt kräver både övning och förberedelse. Men att hitta en egen metod är centralt, menar hjärnforskaren Martin Ingvar.

Nyheter

Peter Ahlbin
Foto: Peter Ahlbin
Studentliv

"Förmågan att kommunicera kommer att spela en nyckelroll"

Digitaliseringen har medfört att juristyrket är på väg att förändras i grunden. Det i sin tur ställer helt nya krav på landets juristutbildningar, menar Eleonor Kristoffersson, professor i skatterätt på Örebro universitet.

Karriärstöd

Front Advokater får Justitiapriset

När Justitiapriset delas ut för andra året i rad står Front Advokater som vinnare. Priset går till den affärsjuridiska byrå som jobbar bäst med jämställdhet.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Svar på fyra vanliga semesterfrågor

Att vara ledig är behövligt. Men det kan vara svårt att hålla koll på exakt vad som gäller. Jusektidningen Karriär reder ut fyra vanliga frågetecken om ledigheten.

Första jobbet? Så fixar du avtalet

På väg att börja på nytt jobb? Grattis! Vi har sammanställt en lista kring vad du bör tänka på innan du skriver på avtalet.

Proffsens tips till nyutexade

Emil Malmborg
Foto: Emil Malmborg
Studentliv

”Gör alltid ditt bästa, oavsett vad”

Fadi Barakat, näringslivschef på Malmö stad.

Pressbild/Nordnet bank
Foto: Pressbild/Nordnet bank
Studentliv

”Var ärlig om dina dåliga sidor”

Tuva Palm, teknisk chef på Nordnet, råd till nyexade.

Rikard Westman
Foto: Rikard Westman
Studentliv

”Försök att skapa något eget”

Mårten Schultz, professor i civilrätt, bästa tips till dig som är nyexad.

Här vill studenter helst jobba

Google, Spotify och Mannheimer Swartling toppar listorna när Sveriges universitets- och högskolestudenter röstar fram sina drömarbetsgivare.