Lön & Pension

Aktuellt

Semester i coronatider – det här gäller

Många funderar över vad som gäller kring semestern – en ledighet som för många lär se annorlunda ut än vanligt. Kan en arbetstagare tvingas skjuta på semestern? Akavias förbundsjurist Arne de Lange svarar.

Lön & Pension

Lönerna ökade med 2,9 procent

Under årets två första månader, januari-februari, ökade de svenska lönerna med i genomsnitt 2,9 procent. Men man flaggar samtidigt för att coronapandemin kan leda till nedgångar. Det visar statistik från Medlingsinstitutet.

Lön & Pension

Nio av tio unga: Vi måste jobba efter 65

En klar majoritet av de yngre tror inte på att kunna gå i pension senast vid 65 år fyllda. Nio av tio tror att de behöver arbeta längre, visar Pensionsmyndighetens undersökning

Maxa lönen genom hela livet

Det blir många lönesamtal under ett arbetsliv, men vilka frågor som står i fokus varierar under karriärens gång. Här får du tips på hur du håller lönen uppe från första anställningen ända fram till pensionen.

Här skriver vi om allt som har med din lön att göra, som lönestatistik, lönesamtal och löneanspråk. Dessutom sådant som är kopplat till lönen – till exempel föräldrapenning och föräldraledighet, a-kassa, semestertillägg, avgångsvederlag, pension (både tjänstepension och allmän pension), semester och semesterersättning.

Lön & Pension

Akavia-medlemmen tjänar 47 200 kronor

Medianlönen för samtliga Akavias medlemsgrupper, jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer, ökade jämfört med förra året. Den uppgick till 47 200 kronor.

Lön & Pension

Mannens livslön: 3,7 miljoner mer

Manliga akademikers livslön är 19 procent högre än kvinnliga akademikers. Siffrorna upprör Saco samhällspolitiske chef Lena Granqvist.

Lön & Pension

Privatanställd: Så kan du maxa din tjänstepension

Så är det dags för nästa färggranna kuvert att landa i brevlådorna. Den här veckan får 1,9 miljoner privatanställda tjänstemän ett rött kuvert från Collectum. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, tipsar om vad som är bra att tänka på kring sin tjänstepension.

Lön & Pension

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Aktuellt

Vabruari – tänk på det här

Nu är vi inne i februari, eller vabruari som månaden också kallas. Ingen annan månad på året stannar så många hemma från jobbet med sjuka barn.

Lön & Pension

Avtal 2020: Akavias viktigaste frågor

I vår ska Akavia för första gången ge sig in i avtals­rörelsen. Det är dags för förhandling kring flera stora avtal och Mikael Andersson, en av förbundets två förhandlingschefer, ser två frågor som är extra viktiga: lönebildningen och arbetsbelastningen.

Pension Karriär

Fråga experten: Kan jag jobba vidare efter 67?

Vad ska jag tänka på om jag vill jobba vidare efter att jag fyllt 67, undrar en läsare. Akavias pensionsexpert går igenom vad som gäller.

Lön & Pension

UKÄ: Högre utbildning lönar sig – oftast

Märks det i lönekuvertet att du gått en högre utbildning? Det har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, analyserat.

Lön & Pension

Experterna om fem kniviga lönedilemman

Är du knäckt efter lönesamtalet? Tjänar du sämre än andra på jobbet? Eller vill kollegorna inte ens berätta vad de har i lön? Jusektidningen Karriär bad experterna om hjälp med fem ­situationer där lönen ställer till det.

Karriärstöd

Fråga experten: Måste jag gå med på provanställning?

Kan jag förhandla bort provanställningen, undrar en läsare. Juseks ombudsman Jessicka Rosén svarar.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Lön & Pension

Undantag att prata tjänstepension på anställningsintervju

Bara en av tio sökande får frågor om tjänstepension under anställningsintervjun. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Lön & Pension

Lönerna ökade med 2,5 procent

Under första halvåret ökade svenska löner med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Ökningstakten är densamma som 2018.

Lön & Pension

Nytt krisavtal för kommunal sektor

Ett nationellt avtal för krissituationer har tecknats mellan Akademiker Alliansen, SKL, Sobona och övriga fackliga organisationer. Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Lön & Pension

Fortsatt minskning av löneskillnader

Varje år sedan 2007 har löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Förra året krympte den med 0,6 procent, enligt Medlingsinstitutets rapport.

Fråga coachen

Hur påverkar en ny titel min lön?

Fråga: Jag har under fyra år varit ansvarig för min grupp. I samband med en omorganisation har ledningen beslutat att alla ska ha samma titlar för att platta till organisationen. Det innebär att jag ”på papper” blir degraderad. Men, jag kommer fortfarande att ha kvar samma arbetsuppgifter. Jag är rädd för att det här kommer att påverka min framtida löneutveckling. Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?

Lönesidor från Jusek