Lön & Pension

Lön & Pension

Akavia-medlemmen tjänar 47 200 kronor

Medianlönen för samtliga Akavias medlemsgrupper, jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer, ökade jämfört med förra året. Den uppgick till 47 200 kronor.

Lön & Pension

Mannens livslön: 3,7 miljoner mer

Manliga akademikers livslön är 19 procent högre än kvinnliga akademikers. Siffrorna upprör Saco samhällspolitiske chef Lena Granqvist.

Lön & Pension

Privatanställd: Så kan du maxa din tjänstepension

Så är det dags för nästa färggranna kuvert att landa i brevlådorna. Den här veckan får 1,9 miljoner privatanställda tjänstemän ett rött kuvert från Collectum. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, tipsar om vad som är bra att tänka på kring sin tjänstepension.

Lön & Pension

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Aktuellt

Vabruari – tänk på det här

Nu är vi inne i februari, eller vabruari som månaden också kallas. Ingen annan månad på året stannar så många hemma från jobbet med sjuka barn.

Lön & Pension

Avtal 2020: Akavias viktigaste frågor

I vår ska Akavia för första gången ge sig in i avtals­rörelsen. Det är dags för förhandling kring flera stora avtal och Mikael Andersson, en av förbundets två förhandlingschefer, ser två frågor som är extra viktiga: lönebildningen och arbetsbelastningen.

Här skriver vi om allt som har med din lön att göra, som lönestatistik, lönesamtal och löneanspråk. Dessutom sådant som är kopplat till lönen – till exempel föräldrapenning och föräldraledighet, a-kassa, semestertillägg, avgångsvederlag, pension (både tjänstepension och allmän pension), semester och semesterersättning.

Pension Karriär

Fråga experten: Kan jag jobba vidare efter 67?

Vad ska jag tänka på om jag vill jobba vidare efter att jag fyllt 67, undrar en läsare. Akavias pensionsexpert går igenom vad som gäller.

Lön & Pension

UKÄ: Högre utbildning lönar sig – oftast

Märks det i lönekuvertet att du gått en högre utbildning? Det har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, analyserat.

Lön & Pension

Experterna om fem kniviga lönedilemman

Är du knäckt efter lönesamtalet? Tjänar du sämre än andra på jobbet? Eller vill kollegorna inte ens berätta vad de har i lön? Jusektidningen Karriär bad experterna om hjälp med fem ­situationer där lönen ställer till det.

Karriärstöd

Fråga experten: Måste jag gå med på provanställning?

Kan jag förhandla bort provanställningen, undrar en läsare. Juseks ombudsman Jessicka Rosén svarar.

Lön & Pension

Tydliga löneskillnader mellan nyutexaminerade män och kvinnor

Det skiljer tusentals kronor i ingångslön mellan nyutexaminerade manliga och kvinnliga ekonomer och jurister. SVT:s granskning visar att männen tjänar mer än kvinnor i samtliga stora akademikeryrken inom Saco.

Lön & Pension

Undantag att prata tjänstepension på anställningsintervju

Bara en av tio sökande får frågor om tjänstepension under anställningsintervjun. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Lön & Pension

Lönerna ökade med 2,5 procent

Under första halvåret ökade svenska löner med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Ökningstakten är densamma som 2018.

Lön & Pension

Nytt krisavtal för kommunal sektor

Ett nationellt avtal för krissituationer har tecknats mellan Akademiker Alliansen, SKL, Sobona och övriga fackliga organisationer. Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Lön & Pension

Fortsatt minskning av löneskillnader

Varje år sedan 2007 har löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Förra året krympte den med 0,6 procent, enligt Medlingsinstitutets rapport.

Lön & Pension

Lönefacit: 1800 mer i månaden

Lönerna har gått upp inom alla Juseks medlemsgrupper. Förbundets årliga löneenkät visar att genomsnittslönen ökade med 3,8 procent. "Det är en väldigt bra siffra", säger Malin Backman, utredare på Jusek.

Lön & Pension

Var femte bytte jobb förra året

Ny på jobbet? Då är du inte ensam. Nästan var femte Jusekmedlem bytte arbetsplats förra året – och för de flesta innebar det ett lönelyft.

Lön & Pension

Rekordfå förhandlingar gav lugn på arbetsmarknaden

2018 var ett stabilt år på arbetsmarknaden med rekordfå stridsåtgärder. Det framgår i Medlingsinstitutets rapport ”Avtalsrörelse och lönebildning 2018”.

Lön & Pension

Vad är egentligen en bra lön?

Ur arkivet. Vad ska jag ha för lön? Och hur förbereder jag lönesamtalet? Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Arbetsmiljö

Utredning: Hyvling ska inte vara skäligt enligt LAS

Det har skett lite i skymundan av januariöverenskommelsen och debatten om uppluckringen av LAS. Men nu har den offentliga utredningen "Tid för trygghet" presenterats.

Lön & Pension

Ny statistik: Jusek-kvinnor tjänar 3000 mindre än männen

Kvinnor i Juseks medlemsgrupper har i snitt 3100 kronor mindre i månadslön än sina manliga kollegor. Det visar ny statistik från förbundet.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Osjälviska personer får högre lön

Du tjänar på att dra ner på egot. Det verkar vara slutsatsen i en ny studie som pekar på att generösa människor får fler barn och tjänar mer pengar.

Lön & Pension

Pensionsexperten: Så påverkas du av en ny riktålder

Pensionsmyndigheten har lämnat förslag till ny riktålder för pension. Men vad betyder det för Sveriges arbetstagare? Jusektidningen Karriär har kollat med Juseks pensionsexpert Åsa Harvig Göthberg.

Arbetsmiljö

Var fjärde vill gig-jobba

En av fyra svenskar skulle föredra ett gig-jobb framför en fast anställning. Det konstaterar SEB i sin välfärdsbarometer. Fördelar som lyfts fram av de tillfrågade är bland annat ökade möjligheter att byta jobb och karriär samt att det är ett bra sätt att fasa sig in och ut på arbetsmarknaden.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lön & Pension

Fler yngre värdesätter tjänstepension

Allt fler ser värdet av att ha en tjänstepension. Det visar en färsk undersökning som PTK har gjort.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Foto: Olof Holdar
Foto: Foto: Olof Holdar
Arbetsmiljö

Parter storsatsar på friska arbetsplatser

Parterna på det statliga avtalsområdet har inlett en femårig satsning för att förbättra arbetsmiljön och motverka ohälsa. Arbetet bedrivs inom ramen för Partsrådet. Redan i höst inleds de första konkreta insatserna på olika myndigheter.

Karriärstöd

Mycket vabb – sämre karriär

Vabbar du mycket blir det svårare att få en chefsposition, i synnerhet för män. Det visar en rapport från den fackliga centralorganisationen Saco.

Lön & Pension

Små skillnader i när män och kvinnor lämnar arbetslivet

Kvinnor kliver ur arbetslivet tidigare än män vilket bidrar till lägre pensioner – även om det är lönegapet som har störst betydelse för pensionsnivån. Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), skriven på uppdrag av Pensionsgruppen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg.

Lönespecial

Sju steg till ett lyckat lönesamtal

Dags för lönesamtal? Vi har samlat de bästa tipsen, som du kan använda dig av både innan, under och efter samtalet.

Fråga coachen

Hur påverkar en ny titel min lön?

Fråga: Jag har under fyra år varit ansvarig för min grupp. I samband med en omorganisation har ledningen beslutat att alla ska ha samma titlar för att platta till organisationen. Det innebär att jag ”på papper” blir degraderad. Men, jag kommer fortfarande att ha kvar samma arbetsuppgifter. Jag är rädd för att det här kommer att påverka min framtida löneutveckling. Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?

Så maxar du pensionen genom hela karriären

Lön & Pension

Ny på arbetsmarknaden: Kom igång tidigt – och kolla avtalen

Att börja jobba som ung lägger en bra grund för pensionen. – Varenda krona man får in tidigt är bra, konstaterar Anna Allerstrand på PTK.

Lön & Pension

Mitt i livet: Planera för familjen och livsekonomin

Karriären har tagit fart. Samtidigt bildar man familj, köper bostad och kanske bil. Under några år går livet i en rasande fart. – Man ska inte oroa sig för pensionen de där åren, säger Anna Allerstrand på PTK.

Lön & Pension

Om karriären förändras: Nya villkor ger nya förutsättningar

Mitt i livet så kommer erbjudandet om ett nytt jobb. Eller så viker hälsan och man blir sjukskriven. När livet förändras påverkas pensionen.

Lön & Pension

När pensionen närmar sig: Tid för förberedelse och reflektion

I 55-årsåldern är det dags att börja fundera på hur livet som pensionär ska bli. – Då hinner man förstå och ta reda på allt i god tid, säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek.

Lönesidor från Jusek

Lön Jusek

Vad påverkar din lön?

En rättvis lön ska spegla din bakgrund, kompetens, utveckling och ditt resultat på arbetsplatsen. Här har vi samlat allt du behöver veta om lön! Du kan till exempel använda dig av vår lönestatistik och få tips inför ditt lönesamtal.

Lön Jusek

Lönestatistik

Med bra argument och lönestatistik är du väl förberedd inför ditt lönesamtal. Här hittar du lönestatistik för alla våra utbildningsgrupper. Du kan även använda dig av Saco Lönesök, där du kan jämföra din lön med andra svenska akademikers löner.

Lön Jusek

Löneväxling

Löneväxling innebär att du avstår en del av din bruttolön till förmån för en extra pensionspremie.