Lön & Pension

Kategori lön

Lönerna ökade med 2,5 procent

Under första halvåret ökade svenska löner med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Ökningstakten är densamma som 2018.

Lön & Pension

Nytt krisavtal för kommunal sektor

Ett nationellt avtal för krissituationer har tecknats mellan Akademiker Alliansen, SKL, Sobona och övriga fackliga organisationer. Avtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Lön & Pension

Fortsatt minskning av löneskillnader

Varje år sedan 2007 har löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Förra året krympte den med 0,6 procent, enligt Medlingsinstitutets rapport.

Lön & Pension

Lönefacit: 1800 mer i månaden

Lönerna har gått upp inom alla Juseks medlemsgrupper. Förbundets årliga löneenkät visar att genomsnittslönen ökade med 3,8 procent. "Det är en väldigt bra siffra", säger Malin Backman, utredare på Jusek.

Lön & Pension

Var femte bytte jobb förra året

Ny på jobbet? Då är du inte ensam. Nästan var femte Jusekmedlem bytte arbetsplats förra året – och för de flesta innebar det ett lönelyft.

Lön & Pension

Rekordfå förhandlingar gav lugn på arbetsmarknaden

2018 var ett stabilt år på arbetsmarknaden med rekordfå stridsåtgärder. Det framgår i Medlingsinstitutets rapport ”Avtalsrörelse och lönebildning 2018”.

Lön & Pension

Video: Vad är en bra lön?

Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Arbetsmiljö

Utredning: Hyvling ska inte vara skäligt enligt LAS

Det har skett lite i skymundan av januariöverenskommelsen och debatten om uppluckringen av LAS. Men nu har den offentliga utredningen "Tid för trygghet" presenterats.

Lön & Pension

Ny statistik: Jusek-kvinnor tjänar 3000 mindre än männen

Kvinnor i Juseks medlemsgrupper har i snitt 3100 kronor mindre i månadslön än sina manliga kollegor. Det visar ny statistik från förbundet.

Här skriver vi om allt som har med din lön att göra, som lönestatistik, lönesamtal och löneanspråk. Dessutom sådant som är kopplat till lönen – till exempel föräldrapenning och föräldraledighet, a-kassa, semestertillägg, avgångsvederlag, pension (både tjänstepension och allmän pension), semester och semesterersättning.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Osjälviska personer får högre lön

Du tjänar på att dra ner på egot. Det verkar vara slutsatsen i en ny studie som pekar på att generösa människor får fler barn och tjänar mer pengar.

Lön & Pension

Pensionsexperten: Så påverkas du av en ny riktålder

Pensionsmyndigheten har lämnat förslag till ny riktålder för pension. Men vad betyder det för Sveriges arbetstagare? Jusektidningen Karriär har kollat med Juseks pensionsexpert Åsa Harvig Göthberg.

Arbetsmiljö

Var fjärde vill gig-jobba

En av fyra svenskar skulle föredra ett gig-jobb framför en fast anställning. Det konstaterar SEB i sin välfärdsbarometer. Fördelar som lyfts fram av de tillfrågade är bland annat ökade möjligheter att byta jobb och karriär samt att det är ett bra sätt att fasa sig in och ut på arbetsmarknaden.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lön & Pension

Fler yngre värdesätter tjänstepension

Allt fler ser värdet av att ha en tjänstepension. Det visar en färsk undersökning som PTK har gjort.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Arbetsmiljö

Parter storsatsar på friska arbetsplatser

Parterna på det statliga avtalsområdet har inlett en femårig satsning för att förbättra arbetsmiljön och motverka ohälsa. Arbetet bedrivs inom ramen för Partsrådet. Redan i höst inleds de första konkreta insatserna på olika myndigheter.

Karriärstöd

Mycket vabb – sämre karriär

Vabbar du mycket blir det svårare att få en chefsposition, i synnerhet för män. Det visar en rapport från den fackliga centralorganisationen Saco.

Lön & Pension

Små skillnader i när män och kvinnor lämnar arbetslivet

Kvinnor kliver ur arbetslivet tidigare än män vilket bidrar till lägre pensioner – även om det är lönegapet som har störst betydelse för pensionsnivån. Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), skriven på uppdrag av Pensionsgruppen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg.

Lönespecial

Sju steg till ett lyckat lönesamtal

Dags för lönesamtal? Vi har samlat de bästa tipsen, som du kan använda dig av både innan, under och efter samtalet.

Fråga coachen

Hur påverkar en ny titel min lön?

Fråga: Jag har under fyra år varit ansvarig för min grupp. I samband med en omorganisation har ledningen beslutat att alla ska ha samma titlar för att platta till organisationen. Det innebär att jag ”på papper” blir degraderad. Men, jag kommer fortfarande att ha kvar samma arbetsuppgifter. Jag är rädd för att det här kommer att påverka min framtida löneutveckling. Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?

Så maxar du pensionen genom hela karriären

Lön & Pension

Ny på arbetsmarknaden: Kom igång tidigt – och kolla avtalen

Att börja jobba som ung lägger en bra grund för pensionen. – Varenda krona man får in tidigt är bra, konstaterar Anna Allerstrand på PTK.

Lön & Pension

Mitt i livet: Planera för familjen och livsekonomin

Karriären har tagit fart. Samtidigt bildar man familj, köper bostad och kanske bil. Under några år går livet i en rasande fart. – Man ska inte oroa sig för pensionen de där åren, säger Anna Allerstrand på PTK.

Lön & Pension

Om karriären förändras: Nya villkor ger nya förutsättningar

Mitt i livet så kommer erbjudandet om ett nytt jobb. Eller så viker hälsan och man blir sjukskriven. När livet förändras påverkas pensionen.

Lön & Pension

När pensionen närmar sig: Tid för förberedelse och reflektion

I 55-årsåldern är det dags att börja fundera på hur livet som pensionär ska bli. – Då hinner man förstå och ta reda på allt i god tid, säger Åsa Harvig Göthberg på Jusek.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lön & Pension

Fler kvinnor för lönehöjning på nya jobbet

Över 30 procent av Trygghetsrådets kunder som får nytt jobb går upp i lön och får en högre befattning. Framför allt gäller detta kvinnor.

Lön & Pension

Hur får jag koll på pensionen?

Ända sedan jag slutade plugga har jag omväxlingsvis jobbat som konsult i egen firma och som anställd – ibland på företag med kollektivavtal och ibland inte. I och med det känner jag att jag inte har något grepp om min samlade tjänstepension, funderar en läsare. Pensionsexperten ger råd.

Arbetsmiljö

Sju strategier för jobb kontra privatliv

Hur förhåller vi oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv? Tre forskare har identifierat sju olika strategier som chefer och anställda använder sig av.

Arbetsmiljö

”Jag känner fortsatt oro för mina medlemmar”

Den hårt belastade Åklagarmyndigheten får ökat anslag med 61 miljoner kronor i regeringens budget. ”Visst är det bra men frågan är om det räcker”, säger Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten.

Karriärstöd

Det här är viktigast för unga jobbsökande

Bra arbetsmiljö och trevliga kollegor är de faktorer unga studenter och akademiker värderar högst. Det visar en undersökning från Academic Works med 7 000 young professionals.