Ledarskap

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Arbetsmiljö

IT-strulet: Den dolda tidstjuven

Dåliga IT-system är ett växande arbetsmiljöproblem. Dessutom ett mycket dyrt sådant. "Det handlar om kostnader på tiotals miljarder ­kronor per år", säger professor Bengt Sandblad vid Uppsala universitet.

Ledarskap

Studie: så många chefer förebygger psykisk ohälsa

Chefer som utbildats i psykisk ohälsa jobbar oftare förebyggande gentemot medarbetarna, visar en studie.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Chefprofilernas ledarskapstips:

Ledarskap

”Ta vara på allas kompetens”

Chefen ska ha alla svar och får inte visa svaghet. Så tänkte företagsledaren Azita Shariati när hon var ny i chefsrollen. Nu, drygt 20 år senare, har hon en annan bild.

Ledarskap

"Alla har sin roll och är lika viktiga"

Juristbranschen är av tradition hierarkisk, men toppstyrning är inte advokaten Johan Erikssons modell. "Då får du inte öppenheten som gör att medarbetare vågar prova nytt eller be om hjälp", säger han.

Ledarskap

"Ledarskap är ett lagspel"

Solidaritet och sammanhållning är viktiga ledord för fotbollstränaren Pia Sundhage. Alla spelare ska känna sig som en del av laget: både de som betecknas som stjärnor och de som sitter på avbytarbänken.

Arbetsmiljö

Nytt verktyg ska förebygga sjukskrivningar

Nästan tre av tio upplever besvär med stress och ohälsa på grund av sitt arbete, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Nu presenterar forskare vid Umeå universitet ett nytt stödmaterial i kampen mot ohälsa på jobbet.

Arbetsmiljö

Sveriges första HR-professor: Ibland saknas ett stödjande ledarskap

Han är Sveriges första professor i Human Resource Management, HR, i dagligt tal. Här berättar Stefan Tengblad om sin syn på ledarskap – och vad han hoppas åstadkomma inom ett område som påverkar en hög andel av befolkningen.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Porträtt

Växlar upp

En biltillverkningsjätte ska bli ett mobilitetsföretag. Vad är skillnaden? För Volvos globala HR-chef Hanna Fager betyder det en helt ny syn på medarbetarna, som bygger på människors styrkor och förmåga att förändras i stället för traditionen med förutbestämda roller.

Arbetsmiljö

Fyra råd för att vässa din digitala arbetsmiljö

Gör jobbets digitala system till en arbetsmiljöfråga. Och ställ krav på att systemen använder samma begrepp och språk som finns i verksamheten. Råden kommer från Robert Zelena, projektledare för framtagandet av Digi-ronden på Suntarbetsliv.

Karriärstöd

Alhem: Säg aldrig nej till media

Plötsligt står du som ansvarig i stormens öga och media kräver svar på sina frågor. Hur hanterar du pressen från pressen? Samhällsdebattören och förre överåklagaren Sven-Erik Alhems främsta råd är öppenhet. ”Att alltid ställa upp för media är väldigt viktigt”, säger han.

Karriärstöd

Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

"En bra ledare frigör andras potential"

Hon har utsetts till framtidens kvinnliga ledare och listats som en av Sveriges 101 supertalanger. Här berättar Almedals-aktuella Ishtar Touailat om vad hon menar krävs för ett framgångsrikt ledarskap i framtiden.

Arbetsmiljö

Så hanterar du negativiteten

Negativitet på arbetsplatsen kan lätt bli ett stort problem om det ignoreras – och en person kan påverka hela avdelningen. "Våga säga ifrån och prata om det negativa i tid, vänta inte", säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners.

Ledarskap

Experten: Så är du redo när krisen kommer

Svenska chefer upplever sig ibland otillräckligt förberedda på ett krisläge. Det konstaterar Susanne Hede, universitetsadjunkt vid Försvarshögskolan, i en avhandling. Här ger hon sina bästa tips på hur du som ledare står redo i ett krisläge.

Arbetsmiljö

Han slår ett slag för pausen

Prestationssamhället har satt pausen på undantag, menar Patrik Hadenius. Nu vill han motbevisa tesen att den som vilar inte får någonting gjort. ”Jag är ute efter att få acceptans för pausens positiva betydelse.”

Porträttet

Banar väg för förändring

Genom att dela sin berättelse vill Caroline Farberger gå i bräschen för ett mer inkluderande näringsliv – och för rätten att få vara sig själv på arbetsplatsen.

Karriärstöd

Mindfulness trumfar mental träning

Du kan prestera bättre med hjälp av mindfulness än med mental träning. Det är slutsatsen i en studie gjord på idrottare.

Ledarskap

3 x lifehacks för chefer

I kommande boken Helikopterfaktorn sammanställer psykologen Björn Hedensjö alla de psykologiska verktyg han önskar att han hade haft koll på under sina år som chef. Han kallar dem ”forskningsbaserade psykologiska lifehacks” för chefer, och här är tre av dem:

Arbetsmiljö

Så blir du (jobb)kompis med mobilen

Virala klipp kan fungera som digitala frestelser när arbetsuppgifterna känns tråkiga och svåra. Men att prokrastinera är inte lösningen. Psykologen Siri Helle tipsar om hur du förvandlar mobilen från tidstjuv till effektivt arbetsredskap.

Ledarskap

Allt fler kvinnliga chefer i staten

44 procent av statens drygt 17000 chefer är kvinnor. Därmed har andelen kvinnliga chefer ökat med en procentenhet årligen i snart tio år.

Karriärstöd

Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

Lön & Pension

Lönefacit: 1800 mer i månaden

Lönerna har gått upp inom alla Juseks medlemsgrupper. Förbundets årliga löneenkät visar att genomsnittslönen ökade med 3,8 procent. "Det är en väldigt bra siffra", säger Malin Backman, utredare på Jusek.

Nyheter för dig som är intresserad av ledarskap. Här finns bland annat tips från experter, färsk lönestatistik och information om hur du förbereder både medarbetarsamtal och lönesamtal. Kort och gott en resurs när det handlar om att utvecklas i din roll som chef eller ledare.

Porträtt:

"Den digitala marknadsföringen kommer att ta fysisk form"

Vad gör egentligen en reklamforskare som chef för Handelshögskolans institution för detaljhandel? För Sara Rosengren själv är det självklart. Företagen vore helt enkelt smått vilsna utan marknadsföringens ledstång i en tid när digitaliseringen förändrar vårt sätt att handla.

Karriärstöd

Framtidstrenderna: AI, gigekonomi och hållbarhet

Ökad automatisering och robo­t­isering, växande fokus på hållbarhet och fler frilansare med korta ­uppdrag. Så väntas arbetslivet förändras under de kommande åren, enligt experterna.

Karriärstöd

Proffsens hacks för att kickstarta ­utlandskarriären

Att göra karriär utomlands kan ­kännas som en ouppnåelig dröm – men det är inte omöjligt. Det gäller bara att känna till genvägar, förstå ­terminologin och veta vilka jobb du ska söka. Henrik Rydén på karriärplatt­formen ­Impactpool bjuder på tips som kan hjälpa dig ut i världen.

Arbetsmiljö

Ökad psykisk ohälsa bland kvinnliga chefer

Allt fler kvinnliga chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Det visar statistik från Previa.

Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera

– i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Karriärstöd

Experten: Tre vanliga fallgropar inom digitaliseringen

Digitaliseringen erbjuder oanade möjligheter, men det finns så klart även fallgropar. I en ny rapport sätter forskaren David R Sjödin ljuset på tre av de vanligaste.

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Checklista ska motverka sexuella trakasserier

En ny checklista ska hjälpa chefer och fackliga ombud att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Arbetsmiljö

Samtalsgrupper på jobbet förebygger utbrändhet

Personer som befinner sig i riskzonen för att gå in i väggen mår bättre av att få utbyta erfarenheter med kollegor i samma situation. En nyligen genomförd studie visar att de upplever en lägre grad av depression och av ångest.

Arbetsmiljö

Sänkta krav viktigast för att minska risken för utbrändhet

Det bästa för att minska risken för utbrändhet i jobbet är att sänka kraven. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Porträttet: Sargon De Basso

Sargon De Basso

”Jag kan inte leva i en jävla fejkvärld”

Med hjälp av en egen Youtube-kanal, seminarier i Almedalen och opinionsdrivande juridik riktar Sargon De Basso stark kritik mot populistiska politiker och mediernas etik. "Rättssäkerheten i Sverige är under attack", säger han.

Nyheter

Ledarskap

Tekniklabb förändrar HR-arbetet för PwC

En HR-anställd med idéer om hur teknik kan utveckla arbetet och en chef som hade modet att satsa. Det var de viktigaste komponenterna som ledde fram till PwC:s uppmärksammade HR Tech Lab.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Svårt att prata om psykisk ohälsa med chefen

Det är jobbigare att prata om psykisk ohälsa än om fysisk med chefen. Det visar en studie som Länsförsäkringar gjort.

Karriärstöd

Vad ska jag tänka på när det gäller avtal?

Jag står i startgroparna att starta eget företag och har börjat prata med en eventuell kund. Om allt går väl kommer vi att skriva avtal, vilket jag känner mig lite osäker kring. Vad ska jag tänka på? undrar en läsare. Läs expertens svar.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Nyheter om ledarskap

Karriärstöd

Roboten som själv letar kandidater

Effektivare och snabbare sökningar samtidigt som medarbetarna får mer tid att interagera med kandidater och kunder. Rekryteringsföretaget First Reserve har tagit fram en virtuell assistent baserad på artificiell intelligens – som inte låter sig påverkas av fördomar eller åsikter.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Pressbild
Foto: Pressbild
Ledarskap

Kampen för demokratin lockade nya JK:n

Att få tillfälle att värna demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten. Det var det som fick Mari Heidenborg att tacka ja till tjänsten som ny Justitiekansler.

Nyheter om ledarskap

Ledarskap

Jan Carlzon: "Det krävs modigare ledningar"

Den är kurslitteratur på Harvard Business School och förre presidenten Bill Clintons favoritbok. Trots att det gått 33 år sedan den skrevs är Jan Carlzons "Riv pyramiderna!" ständigt aktuell. Nu kommer ännu en svensk nyutgåva.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ledarskap

Ny undersökning: Ohälsa vanligt bland chefer

Stress och psykisk ohälsa är vanligt bland chefer, framför allt bland kvinnor inom offentlig sektor. Trots det fortsätter många chefer att jobba när de är sjuka, visar en ny undersökning från Saco.

Anders G Warne
Foto: Anders G Warne
Ledarskap

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

Porträttet: Micael Dahlen

Micael Dahlen

"Låt ingen annan definiera din karriär"

Att följa sitt hjärta och se misstagen som något som berikar. Det är framgång för Micael Dahlen. "Jag går inte och tänker på det som inte blev som jag trott eller hoppats."

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?

Byrån där generation Z står i centrum

För kommunikationsstrategerna och systrarna Helena och Johanna Engström är Z-värderingar ingenting nytt. Kanske inte så konstigt, eftersom de själva tillhör generationen.

Mer om ledarskap

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ledarskap

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet.

Jens Magnusson
Foto: Jens Magnusson
Lön & Pension

Coachen: Hur påverkar en ny titel min lön?

Bernt Strömsholm, ombudsman på Jusek svarar på frågan: "Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?"

Ledarskap

Högt betyg till chefers kommunikation

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet.

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.