Ledarskap

Karriärstöd

Experten: Tre vanliga fallgropar inom digitaliseringen

Digitaliseringen erbjuder oanade möjligheter, men det finns så klart även fallgropar. I en ny rapport sätter forskaren David R Sjödin ljuset på tre av de vanligaste.

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Checklista ska motverka sexuella trakasserier

En ny checklista ska hjälpa chefer och fackliga ombud att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera

– i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Arbetsmiljö

Samtalsgrupper på jobbet förebygger utbrändhet

Personer som befinner sig i riskzonen för att gå in i väggen mår bättre av att få utbyta erfarenheter med kollegor i samma situation. En nyligen genomförd studie visar att de upplever en lägre grad av depression och av ångest.

Arbetsmiljö

Sänkta krav viktigast för att minska risken för utbrändhet

Det bästa för att minska risken för utbrändhet i jobbet är att sänka kraven. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Nyheter för dig som är intresserad av ledarskap. Här finns bland annat tips från experter, färsk lönestatistik och information om hur du förbereder både medarbetarsamtal och lönesamtal. Kort och gott en resurs när det handlar om att utvecklas i din roll som chef eller ledare.

Porträttet: Sargon De Basso

Sargon De Basso

”Jag kan inte leva i en jävla fejkvärld”

Med hjälp av en egen Youtube-kanal, seminarier i Almedalen och opinionsdrivande juridik riktar Sargon De Basso stark kritik mot populistiska politiker och mediernas etik. "Rättssäkerheten i Sverige är under attack", säger han.

Nyheter

Ledarskap

Tekniklabb förändrar HR-arbetet för PwC

En HR-anställd med idéer om hur teknik kan utveckla arbetet och en chef som hade modet att satsa. Det var de viktigaste komponenterna som ledde fram till PwC:s uppmärksammade HR Tech Lab.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Svårt att prata om psykisk ohälsa med chefen

Det är jobbigare att prata om psykisk ohälsa än om fysisk med chefen. Det visar en studie som Länsförsäkringar gjort.

Karriärstöd

Vad ska jag tänka på när det gäller avtal?

Jag står i startgroparna att starta eget företag och har börjat prata med en eventuell kund. Om allt går väl kommer vi att skriva avtal, vilket jag känner mig lite osäker kring. Vad ska jag tänka på? undrar en läsare. Läs expertens svar.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Nyheter om ledarskap

Karriärstöd

Roboten som själv letar kandidater

Effektivare och snabbare sökningar samtidigt som medarbetarna får mer tid att interagera med kandidater och kunder. Rekryteringsföretaget First Reserve har tagit fram en virtuell assistent baserad på artificiell intelligens – som inte låter sig påverkas av fördomar eller åsikter.

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Pressbild
Foto: Pressbild
Ledarskap

Kampen för demokratin lockade nya JK:n

Att få tillfälle att värna demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten. Det var det som fick Mari Heidenborg att tacka ja till tjänsten som ny Justitiekansler.

Nyheter om ledarskap

Ledarskap

Jan Carlzon: "Det krävs modigare ledningar"

Den är kurslitteratur på Harvard Business School och förre presidenten Bill Clintons favoritbok. Trots att det gått 33 år sedan den skrevs är Jan Carlzons "Riv pyramiderna!" ständigt aktuell. Nu kommer ännu en svensk nyutgåva.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ledarskap

Ny undersökning: Ohälsa vanligt bland chefer

Stress och psykisk ohälsa är vanligt bland chefer, framför allt bland kvinnor inom offentlig sektor. Trots det fortsätter många chefer att jobba när de är sjuka, visar en ny undersökning från Saco.

Anders G Warne
Foto: Anders G Warne
Ledarskap

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

Porträttet: Micael Dahlen

Micael Dahlen

"Låt ingen annan definiera din karriär"

Att följa sitt hjärta och se misstagen som något som berikar. Det är framgång för Micael Dahlen. "Jag går inte och tänker på det som inte blev som jag trott eller hoppats."

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?

Byrån där generation Z står i centrum

För kommunikationsstrategerna och systrarna Helena och Johanna Engström är Z-värderingar ingenting nytt. Kanske inte så konstigt, eftersom de själva tillhör generationen.

Mer om ledarskap

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ledarskap

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet.

Jens Magnusson
Foto: Jens Magnusson
Lön & Pension

Coachen: Hur påverkar en ny titel min lön?

Bernt Strömsholm, ombudsman på Jusek svarar på frågan: "Vad ska jag tänka på när det är dags för lönesamtal?"

Ledarskap

Högt betyg till chefers kommunikation

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet.

Destruktivt ledarskap leder till ohälsa

Ett destruktivt ledarskap leder till ohälsa och stress. En sådan chef är orättvis, osäker och har överkrav. "Det kan leda till att medarbetare presterar sämre, blir oengagerade och stressade", säger Maria Fors Brandebo, lektor vid Försvarshögskolan och författare till en ny bok i ämnet.