
Nytt jämställdhetsverktyg ska ge bättre affärer
Forskare vid Luleå universitet har i samarbete med företag utvecklat ett webbaserat verktyg som hjälper företag och organisationer att vässa sin jämställdhet och konkurrenskraft.
Sedan tillträdet som Microsoft Sverige-vd för 1,5 år sedan är Hélène Barnekow inte bara en tungviktare i näringslivet, utan också en av techvärldens mäktigaste. Efter 25 år i branschen brinner hon fortfarande för sitt jobb och målet är detsamma: Att bygga vinnande jämställda team – och göra skillnad i samhället.
Forskare vid Luleå universitet har i samarbete med företag utvecklat ett webbaserat verktyg som hjälper företag och organisationer att vässa sin jämställdhet och konkurrenskraft.
86 procent har klarat att upprätthålla sitt engagemang i jobbet under första delen av coronakrisen. Det visar en studie från Brilliant Future.
Att vi ofta multitaskar går ut över våra samtal – och vår kommunikation. Det säger Annika Telléus, författare till boken Konsten att lyssna, som menar att det är möjligt att träna sig till att bli en bättre lyssnare – även på distans.
Nyheter för dig som är intresserad av ledarskap. Här finns bland annat tips från experter, färsk lönestatistik och information om hur du förbereder både medarbetarsamtal och lönesamtal. Kort och gott en resurs när det handlar om att utvecklas i din roll som chef eller ledare.
Har du svårt att behålla intresset och lyssna under era virtuella jobbmöten? Här kommer fem tips på hur du behåller uppmärksamheten.
Många funderar över vad som gäller kring semestern – en ledighet som för många lär se annorlunda ut än vanligt. Kan en arbetstagare tvingas skjuta på semestern? Akavias förbundsjurist Arne de Lange svarar.
Åren 2014-2018 ökade chefers sjukfrånvaro med 50 procent. Statistiken från Previa omfattar 12 300 chefer.
En förändring på arbetsplatsen kan vara smärtsam. Men genom att skapa tillit, sätta gemensamma mål och fira misstagen är det möjligt att skapa en organisation som är positiv till förändring, menar kommunikationsexperten Karin Zingmark.
Genom att dela sin berättelse vill Caroline Farberger gå i bräschen för ett mer inkluderande näringsliv – och för rätten att få vara sig själv på arbetsplatsen.
Hur får jag som ledare kommunikationen att fungera när alla min medarbetare är utspridda? Och hur motiverar jag personal som jobbar hemifrån? Psykologen, författaren och föreläsaren Siri Helle tipsar.
Stör du dig på chefen eller kollegan som undviker att komma med besked i en fråga? Då är expertens råd att tänka på hur du själv uppträder och ta ett steg tillbaka.
Mobbning i arbetslivet är ett av våra dödligaste arbetsmiljöproblem, menar psykologen och forskaren Stefan Blomberg. Trots det är mobbning fortfarande tabu att prata om – och en utmaning på varje arbetsplats. Men det går att förebygga med tydliga rutiner och god organisation. "Det är som med brandskydd", säger han.
Det är inte lätt att veta hur man ska hantera sociala medier när jobbet och privatlivet flyter ihop allt mer. Det du postar efter arbetstid kan få konsekvenser för karriären, så vad kan man egentligen skriva? Jusektidningen Karriär bad två experter om råd.
Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.
Efter femton år som byråchef fick en livsomvälvande händelse Stefan Olsson att våga ta steget att bli egenföretagare. Nu styr han sin egen tid som kommunikationsrådgivare och erbjuder emellanåt sina tjänster gratis som "kommunikationsängel".
Dåliga IT-system är ett växande arbetsmiljöproblem. Dessutom ett mycket dyrt sådant. "Det handlar om kostnader på tiotals miljarder kronor per år", säger professor Bengt Sandblad vid Uppsala universitet.
Chefer som utbildats i psykisk ohälsa jobbar oftare förebyggande gentemot medarbetarna, visar en studie.
Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.
Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.
Chefen ska ha alla svar och får inte visa svaghet. Så tänkte företagsledaren Azita Shariati när hon var ny i chefsrollen. Nu, drygt 20 år senare, har hon en annan bild.
Juristbranschen är av tradition hierarkisk, men toppstyrning är inte advokaten Johan Erikssons modell. "Då får du inte öppenheten som gör att medarbetare vågar prova nytt eller be om hjälp", säger han.
Solidaritet och sammanhållning är viktiga ledord för fotbollstränaren Pia Sundhage. Alla spelare ska känna sig som en del av laget: både de som betecknas som stjärnor och de som sitter på avbytarbänken.