Ledarskap

Ledarskap

Lista: Bästa chefernas egenskaper

Vilka drag besitter en riktigt bra chef? Enligt Googles forskningsprojekt Oxygen arbetar de inkluderande och coachar medarbetarna till att prestera bättre.

Aktuellt

Kraftigt ökad långtidsfrånvaro bland chefer

Åren 2014-2018 ökade chefers sjukfrånvaro med 50 procent. Statistiken från Previa omfattar 12 300 chefer.

Ledarskap

Chef: Så får du med alla på förändringståget

En förändring på arbetsplatsen kan vara smärtsam. Men genom att skapa tillit, sätta gemensamma mål och fira misstagen är det möjligt att skapa en organisation som är positiv till förändring, menar kommunikationsexperten Karin Zingmark.

Nyheter för dig som är intresserad av ledarskap. Här finns bland annat tips från experter, färsk lönestatistik och information om hur du förbereder både medarbetarsamtal och lönesamtal. Kort och gott en resurs när det handlar om att utvecklas i din roll som chef eller ledare.

Ledarskap

Så motiverar du medarbetarna på distans

Hur får jag som ledare kommunikationen att fungera när alla min medarbetare är utspridda? Och hur motiverar jag personal som jobbar hemifrån? Psykologen, författaren och föreläsaren Siri Helle tipsar.

Arbetsmiljö

Experten: Så hanterar du konflikträdsla

Stör du dig på chefen eller kollegan som undviker att komma med besked i en fråga? Då är expertens råd att tänka på hur du själv uppträder och ta ett steg tillbaka.

Arbetsmiljö

Mobbning: Så kan den motverkas

Mobbning i arbetslivet är ett av våra dödligaste arbetsmiljöproblem, menar psykologen och forskaren Stefan Blomberg. Trots det är mobbning fortfarande tabu att prata om – och en utmaning på varje arbetsplats. Men det går att förebygga med tydliga rutiner och god organisation. "Det är som med brandskydd", säger han.

Tips & råd Karriär

Expertens tips för att fatta bättre beslut

Blir du stressad av kollegornas ständiga frågor, eller av mejl och förslag som du hela tiden måste ta ställning till? Inte konstigt. Vi fattar tusentals beslut per dygn. Men med några enkla knep går det att förenkla processen.

Karriärstöd

Se upp för jobbprat i sociala medier

Det är inte lätt att veta hur man ska hantera sociala medier när jobbet och privatlivet flyter ihop allt mer. Det du postar efter arbetstid kan få konsekvenser för karriären, så vad kan man egentligen skriva? Jusek­tidningen Karriär bad två experter om råd.

Aktuellt

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Porträttet

"Det är en omtumlande sak att nästan dö"

Efter femton år som byråchef fick en livsomvälvande händelse Stefan Olsson att våga ta steget att bli egenföretagare. Nu styr han sin egen tid som kommunikationsrådgivare och erbjuder emellanåt sina tjänster gratis som "kommunikationsängel".

Arbetsmiljö

IT-strulet: Den dolda tidstjuven

Dåliga IT-system är ett växande arbetsmiljöproblem. Dessutom ett mycket dyrt sådant. "Det handlar om kostnader på tiotals miljarder ­kronor per år", säger professor Bengt Sandblad vid Uppsala universitet.

Ledarskap

Studie: så många chefer förebygger psykisk ohälsa

Chefer som utbildats i psykisk ohälsa jobbar oftare förebyggande gentemot medarbetarna, visar en studie.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Chefprofilernas ledarskapstips:

Ledarskap

”Ta vara på allas kompetens”

Chefen ska ha alla svar och får inte visa svaghet. Så tänkte företagsledaren Azita Shariati när hon var ny i chefsrollen. Nu, drygt 20 år senare, har hon en annan bild.

Ledarskap

"Alla har sin roll och är lika viktiga"

Juristbranschen är av tradition hierarkisk, men toppstyrning är inte advokaten Johan Erikssons modell. "Då får du inte öppenheten som gör att medarbetare vågar prova nytt eller be om hjälp", säger han.

Ledarskap

"Ledarskap är ett lagspel"

Solidaritet och sammanhållning är viktiga ledord för fotbollstränaren Pia Sundhage. Alla spelare ska känna sig som en del av laget: både de som betecknas som stjärnor och de som sitter på avbytarbänken.

Arbetsmiljö

Nytt verktyg ska förebygga sjukskrivningar

Nästan tre av tio upplever besvär med stress och ohälsa på grund av sitt arbete, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Nu presenterar forskare vid Umeå universitet ett nytt stödmaterial i kampen mot ohälsa på jobbet.

Arbetsmiljö

Sveriges första HR-professor: Ibland saknas ett stödjande ledarskap

Han är Sveriges första professor i Human Resource Management, HR, i dagligt tal. Här berättar Stefan Tengblad om sin syn på ledarskap – och vad han hoppas åstadkomma inom ett område som påverkar en hög andel av befolkningen.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Porträtt

Växlar upp

En biltillverkningsjätte ska bli ett mobilitetsföretag. Vad är skillnaden? För Volvos globala HR-chef Hanna Fager betyder det en helt ny syn på medarbetarna, som bygger på människors styrkor och förmåga att förändras i stället för traditionen med förutbestämda roller.

Arbetsmiljö

Fyra råd för att vässa din digitala arbetsmiljö

Gör jobbets digitala system till en arbetsmiljöfråga. Och ställ krav på att systemen använder samma begrepp och språk som finns i verksamheten. Råden kommer från Robert Zelena, projektledare för framtagandet av Digi-ronden på Suntarbetsliv.

Karriärstöd

Alhem: Säg aldrig nej till media

Plötsligt står du som ansvarig i stormens öga och media kräver svar på sina frågor. Hur hanterar du pressen från pressen? Samhällsdebattören och förre överåklagaren Sven-Erik Alhems främsta råd är öppenhet. ”Att alltid ställa upp för media är väldigt viktigt”, säger han.

Karriärstöd

Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

"En bra ledare frigör andras potential"

Hon har utsetts till framtidens kvinnliga ledare och listats som en av Sveriges 101 supertalanger. Här berättar Almedals-aktuella Ishtar Touailat om vad hon menar krävs för ett framgångsrikt ledarskap i framtiden.

Arbetsmiljö

Så hanterar du negativiteten

Negativitet på arbetsplatsen kan lätt bli ett stort problem om det ignoreras – och en person kan påverka hela avdelningen. "Våga säga ifrån och prata om det negativa i tid, vänta inte", säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners.

Ledarskap

Experten: Så är du redo när krisen kommer

Svenska chefer upplever sig ibland otillräckligt förberedda på ett krisläge. Det konstaterar Susanne Hede, universitetsadjunkt vid Försvarshögskolan, i en avhandling. Här ger hon sina bästa tips på hur du som ledare står redo i ett krisläge.

Arbetsmiljö

Han slår ett slag för pausen

Prestationssamhället har satt pausen på undantag, menar Patrik Hadenius. Nu vill han motbevisa tesen att den som vilar inte får någonting gjort. ”Jag är ute efter att få acceptans för pausens positiva betydelse.”

Porträttet

Banar väg för förändring

Genom att dela sin berättelse vill Caroline Farberger gå i bräschen för ett mer inkluderande näringsliv – och för rätten att få vara sig själv på arbetsplatsen.

Karriärstöd

Mindfulness trumfar mental träning

Du kan prestera bättre med hjälp av mindfulness än med mental träning. Det är slutsatsen i en studie gjord på idrottare.

Ledarskap

3 x lifehacks för chefer

I kommande boken Helikopterfaktorn sammanställer psykologen Björn Hedensjö alla de psykologiska verktyg han önskar att han hade haft koll på under sina år som chef. Han kallar dem ”forskningsbaserade psykologiska lifehacks” för chefer, och här är tre av dem:

Arbetsmiljö

Så blir du (jobb)kompis med mobilen

Virala klipp kan fungera som digitala frestelser när arbetsuppgifterna känns tråkiga och svåra. Men att prokrastinera är inte lösningen. Psykologen Siri Helle tipsar om hur du förvandlar mobilen från tidstjuv till effektivt arbetsredskap.

Ledarskap

Allt fler kvinnliga chefer i staten

44 procent av statens drygt 17000 chefer är kvinnor. Därmed har andelen kvinnliga chefer ökat med en procentenhet årligen i snart tio år.

Karriärstöd

Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

Lön & Pension

Lönefacit: 1800 mer i månaden

Lönerna har gått upp inom alla Juseks medlemsgrupper. Förbundets årliga löneenkät visar att genomsnittslönen ökade med 3,8 procent. "Det är en väldigt bra siffra", säger Malin Backman, utredare på Jusek.

Porträtt:

"Den digitala marknadsföringen kommer att ta fysisk form"

Vad gör egentligen en reklamforskare som chef för Handelshögskolans institution för detaljhandel? För Sara Rosengren själv är det självklart. Företagen vore helt enkelt smått vilsna utan marknadsföringens ledstång i en tid när digitaliseringen förändrar vårt sätt att handla.

Karriärstöd

Framtidstrenderna: AI, gigekonomi och hållbarhet

Ökad automatisering och robo­t­isering, växande fokus på hållbarhet och fler frilansare med korta ­uppdrag. Så väntas arbetslivet förändras under de kommande åren, enligt experterna.

Karriärstöd

Proffsens hacks för att kickstarta ­utlandskarriären

Att göra karriär utomlands kan ­kännas som en ouppnåelig dröm – men det är inte omöjligt. Det gäller bara att känna till genvägar, förstå ­terminologin och veta vilka jobb du ska söka. Henrik Rydén på karriärplatt­formen ­Impactpool bjuder på tips som kan hjälpa dig ut i världen.

Arbetsmiljö

Ökad psykisk ohälsa bland kvinnliga chefer

Allt fler kvinnliga chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Det visar statistik från Previa.

Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera

– i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Karriärstöd

Experten: Tre vanliga fallgropar inom digitaliseringen

Digitaliseringen erbjuder oanade möjligheter, men det finns så klart även fallgropar. I en ny rapport sätter forskaren David R Sjödin ljuset på tre av de vanligaste.

Karriärstöd

Chefsjurist debuterar som romanförfattare

Eltels chefsjurist Henrik Sundell tar ett nytt steg i sin karriär – som romanförfattare. Hans debut Solitär utspelar sig i Stockholms juristvärld och behandlar ämnen som härkomst, status och fåfäng jakt efter yttre framgång.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Checklista ska motverka sexuella trakasserier

En ny checklista ska hjälpa chefer och fackliga ombud att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Porträttet: Micael Dahlen

Micael Dahlen

"Låt ingen annan definiera din karriär"

Att följa sitt hjärta och se misstagen som något som berikar. Det är framgång för Micael Dahlen. "Jag går inte och tänker på det som inte blev som jag trott eller hoppats."