Karriärstöd

Karriärstöd

Fråga experten: Måste jag gå med på provanställning?

Kan jag förhandla bort provanställningen, undrar en läsare. Juseks ombudsman Jessicka Rosén svarar.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.

Arbetsmiljö

Därför blir mötena fler

Det blir allt fler möten på jobbet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt varför.

Arbetsmiljö

"Begreppet social kompetens är under omförhandling"

Hur påverkar det omfattande mobilanvändandet våra relationer på arbetsplatsen? Det har Nanna Gillberg, forskare i företagsekonomi på Handelshögskolan Göteborgs universitet, tittat närmare på. ”I många sammanhang är personer bara fysiskt närvarande”, säger hon.

Arbetsmiljö

Fråga experten: Blandad reaktion på flexkontoret

"Vi har gått över till ett mer flexibelt upplägg där medarbetarna varken har fasta arbetsplatser eller tidsramar. Några verkar nöjda med det nya upplägget medan andra upplever stora koncentrationssvårigheter. Vad gör jag som chef och var går gränserna för mitt ansvar?", undrar en läsare.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Sveriges första HR-professor: Ibland saknas ett stödjande ledarskap

Han är Sveriges första professor i Human Resource Management, HR, i dagligt tal. Här berättar Stefan Tengblad om sin syn på ledarskap – och vad han hoppas åstadkomma inom ett område som påverkar en hög andel av befolkningen.

Karriärstöd

Vägen tillbaka till jobbet

Karriären går inte alltid som på räls. Ibland halkar man av banan och vet inte hur man ska ta sig tillbaka. Du kanske har blivit uppsagd eller arbetslös. Eller så har du blivit sjuk och måste acceptera att du aldrig mer kommer kunna jobba på samma sätt som tidigare. Vi bad experterna att ge råd på resan.

Karriärstöd

Experten: Ta inga stora beslut på magkänsla

Många fattar stora livsomvälvande beslut utifrån samma mekanismer som vid små vardagsbeslut, det vill säga med hjälp av intuition och magkänsla. Men det är en strategi som kan vara förödande, menar Harald Kjellin, professor vid Stockholms universitet.

Karriärstöd

Tre arbetsgivare om e-learning

Utbudet av onlinekurser har fullständigt exploderat och mer eller mindre slagit ut det gamla ”åka på kurs”. Den som vill öka sin kompetens i jobbet kan numera läsa på prestigefyllda universitet som Harvard eller Oxford utan att lämna skrivbordsstolen. Och arbetsgivarna har anammat den nya lärandeformen – även om den inte verkar slå praktisk erfarenhet.

Experten: Så tacklar du jobbångesten

Många kommer i dagarna tillbaka från semestern med mer eller mindre prestations- och jobbångest. Psykologen Liria Ortiz delar med sig av sina bästa råd för hur du tar dig igenom de första arbetsdagarna.

Arbetsmiljö

Fyra råd för att vässa din digitala arbetsmiljö

Gör jobbets digitala system till en arbetsmiljöfråga. Och ställ krav på att systemen använder samma begrepp och språk som finns i verksamheten. Råden kommer från Robert Zelena, projektledare för framtagandet av Digi-ronden på Suntarbetsliv.

Karriärstöd

Alhem: Säg aldrig nej till media

Plötsligt står du som ansvarig i stormens öga och media kräver svar på sina frågor. Hur hanterar du pressen från pressen? Samhällsdebattören och förre överåklagaren Sven-Erik Alhems främsta råd är öppenhet. ”Att alltid ställa upp för media är väldigt viktigt”, säger han.

Karriärstöd

Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

Arbetsmiljö

Så hanterar du negativiteten

Negativitet på arbetsplatsen kan lätt bli ett stort problem om det ignoreras – och en person kan påverka hela avdelningen. "Våga säga ifrån och prata om det negativa i tid, vänta inte", säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners.

Arbetsmiljö

Hon gör upp med "förpappringen"

Känns det som att varje arbetsuppgift du blir klar med ger dig två nya? Du kan ha rätt. Den så kallade ”förpappringen” tilltar på de flesta arbetsplatser – och det handlar definitivt inte om papper, menar filosofen Jonna Bornemark som lanserade begreppet i höstas.

Arbetsmiljö

Dagsljus på jobbet viktigt för hälsan

Minskad tid utomhus i kombination med jobb inomhus ökar ohälsan i arbetslivet. Det framgår av Arbetsmiljöverkets forskningssammanställning.

Porträttet

Banar väg för förändring

Genom att dela sin berättelse vill Caroline Farberger gå i bräschen för ett mer inkluderande näringsliv – och för rätten att få vara sig själv på arbetsplatsen.

Arbetsmiljö

Han slår ett slag för pausen

Prestationssamhället har satt pausen på undantag, menar Patrik Hadenius. Nu vill han motbevisa tesen att den som vilar inte får någonting gjort. ”Jag är ute efter att få acceptans för pausens positiva betydelse.”

Karriärstöd

Mindfulness trumfar mental träning

Du kan prestera bättre med hjälp av mindfulness än med mental träning. Det är slutsatsen i en studie gjord på idrottare.

Arbetsmiljö

Så blir du (jobb)kompis med mobilen

Virala klipp kan fungera som digitala frestelser när arbetsuppgifterna känns tråkiga och svåra. Men att prokrastinera är inte lösningen. Psykologen Siri Helle tipsar om hur du förvandlar mobilen från tidstjuv till effektivt arbetsredskap.

Proffsens hacks för att kickstarta ­utlandskarriären

Att göra karriär utomlands kan ­kännas som en ouppnåelig dröm – men det är inte omöjligt. Det gäller bara att känna till genvägar, förstå ­terminologin och veta vilka jobb du ska söka. Henrik Rydén på karriärplatt­formen ­Impactpool bjuder på tips som kan hjälpa dig ut i världen.

Lön & Pension

Var femte bytte jobb förra året

Ny på jobbet? Då är du inte ensam. Nästan var femte Jusekmedlem bytte arbetsplats förra året – och för de flesta innebar det ett lönelyft.

Arbetsmiljö

Lista: 3 sätt att återhämta sig på jobbet

Gemensamma luncher, mikropauser och variation. Det är forskaren Lina Ejlertssons framgångsrecept för största möjliga energiboost i stressiga arbetsmiljöer.

Karriärstöd

Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

Studentliv

Så får du drömjobbet i sommar

Sommarjobb är ett bra tillfälle för att få in en fot på arbetsmarknaden. Ulrika Husmark, karriärplanerare på Jusek, tipsar om vad du bör tänka på när du söker jobb.

Karriärstöd

Årets talare ger sina bästa retoriktips

Förra veckan blev Susanne Pettersson utsedd till Årets talare. Här är hennes bästa tips för att fånga publiken.

Lön & Pension

Vad är egentligen en bra lön?

Ur arkivet. Vad ska jag ha för lön? Och hur förbereder jag lönesamtalet? Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på några av de mest googlade frågorna om lön.

Tema

Förändringsagenter

Artificiell intelligens, digitalisering och social hållbarhet. Jusektidningen ­Karriär börjar det nya året med att spana efter ­trender och ­nyheter på arbets­marknaden ­– och möta några av dem som skapar ­förändring.

Karriärstöd

Experten: Tre vanliga fallgropar inom digitaliseringen

Digitaliseringen erbjuder oanade möjligheter, men det finns så klart även fallgropar. I en ny rapport sätter forskaren David R Sjödin ljuset på tre av de vanligaste.

Ledarskap

Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera

– i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Checklista ska motverka sexuella trakasserier

En ny checklista ska hjälpa chefer och fackliga ombud att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Jessica Segerberg
Foto: Jessica Segerberg
Karriärstöd

Juseks styrelse vill bilda nytt förbund med Civilekonomerna

Juseks förbundsstyrelse har fattat ett inriktningsbeslut om att bilda ett nytt förbund tillsammans med Civilekonomerna. Ambitionen är att stärka medlemsnyttan. I maj säger fullmäktige sitt. "Tiden är rätt", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Ledarskap

Lagens man i Svenska Akademien

Under krisen i Svenska Akademien kallades justitierådet Eric M Runesson in för att medla. Nu har han valts in i akademien och tillträder officiellt den 20 december.

Karriärstöd

Hur förklarar jag för min chef att jag vill utvecklas?

Jag vill ha nya utmaningar i min roll, hur tar jag upp det med min chef? Läs coachens svar.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Osjälviska personer får högre lön

Du tjänar på att dra ner på egot. Det verkar vara slutsatsen i en ny studie som pekar på att generösa människor får fler barn och tjänar mer pengar.

Arbetsmiljö

Sänkta krav viktigast för att minska risken för utbrändhet

Det bästa för att minska risken för utbrändhet i jobbet är att sänka kraven. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Under Karriärstöd samlar vi allt som hjälper dig i karriären – var du än befinner dig. Här hittar du information oavsett om du är i färd med att söka jobb, skriva ett personligt brev, bättra på ditt cv, förbereda intervjufrågor, starta företag, lägga upp planen inför lönesamtalet eller söka jobb utomlands. En samlingsplats för stöd i yrkeslivet, helt enkelt.

På jobbet

Experterna om fem svåra samtal på jobbet

Tar kollegan äran för ditt jobb? Blir du kallad för lilla gumman av kontorets patriark? Eller spelar bordsgrannen musik lite för högt? Jusektidningen Karriär dyker ner i fem jobbsituationer du helst vill slippa – och ger dig experternas bästa råd på hur du hanterar dem.

Porträttet: Sargon De Basso

Sargon De Basso

”Jag kan inte leva i en jävla fejkvärld”

Med hjälp av en egen Youtube-kanal, seminarier i Almedalen och opinionsdrivande juridik riktar Sargon De Basso stark kritik mot populistiska politiker och mediernas etik. "Rättssäkerheten i Sverige är under attack", säger han.

Nyheter

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Ledarskap

Tekniklabb förändrar HR-arbetet för PwC

En HR-anställd med idéer om hur teknik kan utveckla arbetet och en chef som hade modet att satsa. Det var de viktigaste komponenterna som ledde fram till PwC:s uppmärksammade HR Tech Lab.

Karriärstöd

Så tänker unga akademiker om arbetslivet

Bra chef, trevliga arbetskamrater och bra lön. Det är de tre viktigaste faktorerna när unga akademiker ska välja arbetsgivare.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Nyheter

Karriärstöd

Roboten som själv letar kandidater

Effektivare och snabbare sökningar samtidigt som medarbetarna får mer tid att interagera med kandidater och kunder. Rekryteringsföretaget First Reserve har tagit fram en virtuell assistent baserad på artificiell intelligens – som inte låter sig påverkas av fördomar eller åsikter.

Arbetsmiljö

Efter valet: Oviss väntan på regeringskansliet

Söndagens jämna val innebär en oviss väntan även för nära 4 800 anställda på regeringskansliet.

Pressbild
Foto: Pressbild
Ledarskap

Kampen för demokratin lockade nya JK:n

Att få tillfälle att värna demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten. Det var det som fick Mari Heidenborg att tacka ja till tjänsten som ny Justitiekansler.

Klä dig rätt för jobbintervjun

Rätt kläder kan göra skillnaden mellan succé och fiasko vid anställningsintervjun. Stilexperten och författaren Oscar Arrsjö ger sina bästa tips.

Nyheter

Karriärstöd

Fyra frågor att ställa efter ett jobberbjudande

Erbjudandet lockar, men vågar du kasta dig ut i det okända? Ställ först de här fyra frågorna till dig själv.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Så kollar arbetsgivarna dig på nätet

Att kritisera en tidigare arbetsgivare eller publicera lättklädda bilder på Facebook är sådant som kan påverka dina chanser att få ett sökt jobb. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Fem tips som ökar dina chanser på Linkedin

Du har bara tio sekunder på dig att göra intryck på en rekryterare via Linkedin, enligt yrkesnätverkets egna data. Jusektidningen Karriär ringde därför upp Erik Fors-Andrée, vd på karriärrådgivningsföretaget Cruited för att få tips om hur du som jobbsökande kan fånga rekryterarnas intresse.

Konsten att hitta rätt i testdjungeln

Olika typer av tester blir allt vanligare i rekryteringssammanhang, och det kan handla om allt från rena IQ-tester till oseriösa frågeformulär som syftar till att beskriva den sökande som ett djur. Men hur effektiva är de här testerna och hur vet du om ett test är seriöst eller inte?

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ledarskap

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg.

Karriärstöd

5 missuppfattningar om nätverkande

Framstående ekonomiprofessorn Herminia Ibarra om missuppfattningarna kring professionellt nätverkande som kan hindra dig på vägen.