Karriärstöd

Dokument

"Det finns en påtaglig ålderism i arbetslivet"

Behovet av kvalificerad arbetskraft ökar, precis som kravet på att vi ska arbeta allt längre. Samtidigt råder det på svensk arbetsmarknad ett starkt inslag av ålderism. "Åldersdiskrimineringen börjar tidigt och är ett stort problem", säger Anders Ferbe, ordförande i Delegationen för senior arbetskraft.

Under Karriärstöd samlar vi allt som hjälper dig i karriären – var du än befinner dig. Här hittar du information oavsett om du är i färd med att söka jobb, skriva ett personligt brev, bättra på ditt cv, förbereda intervjufrågor, starta företag, lägga upp planen inför lönesamtalet eller söka jobb utomlands. En samlingsplats för stöd i yrkeslivet, helt enkelt.

Aktuellt

Nytt jämställdhetsverktyg ska ge bättre affärer

Forskare vid Luleå universitet har i samarbete med företag utvecklat ett webbaserat verktyg som hjälper företag och organisationer att vässa sin jämställdhet och konkurrenskraft.

Aktuellt

Så håller du fokus under videomötet

Har du svårt att behålla intresset och lyssna under era virtuella jobbmöten? Här kommer fem tips på hur du behåller uppmärksamheten.

Åtta röster: Så slipar vi vår kompetens

Arbetslivet förändras snabbare än någonsin och vidareutbildning tycks bara bli viktigare. Vi frågar åtta personer om deras syn på kompetensutveckling – och hur de gör för att hålla sig à jour.

Vanliga härskartekniker – och hur du bemöter dem

Härskartekniker kan förpesta vilken arbetsplats som helst. Ändå låter vi dem ofta passera. Dels för att de är svåra att sätta fingret på – och dels för att vi inte vill skapa dålig stämning genom att påtala dem. Vi rådfrågar två experter om hur du kan agera.

Arbetsmiljö

Tre tips: Så gör ni det mesta av det digitala mötet

Det är svårt att hitta ett naturligt flow i digitala möten. Men det finns genvägar för att skapa engagemang och få samtalet att lyfta.

Arbetsmiljö

Psykologens 4 tips till dig som jobbar hemifrån

Frivilligt eller ofrivilligt arbetar ett stort antal svenskar hemifrån på grund av coronaviruset. För alla som har svårt att hantera omställningen kommer psykologen Siri Helle med 4 goda råd.

Lön & Pension

Privatanställd: Så kan du maxa din tjänstepension

Så är det dags för nästa färggranna kuvert att landa i brevlådorna. Den här veckan får 1,9 miljoner privatanställda tjänstemän ett rött kuvert från Collectum. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, tipsar om vad som är bra att tänka på kring sin tjänstepension.

Porträtt

"Hitta din passion"

Sedan tillträdet som Microsoft Sverige-vd för 1,5 år sedan är Hélène Barnekow inte bara en tungviktare i näringslivet, utan också en av techvärldens mäktigaste. Efter 25 år i branschen brinner hon fortfarande för sitt jobb och målet är detsamma: Att bygga vinnande jämställda team – och göra skillnad i samhället.

Arbetsmiljö

Mobbning: Så kan den motverkas

Mobbning i arbetslivet är ett av våra dödligaste arbetsmiljöproblem, menar psykologen och forskaren Stefan Blomberg. Trots det är mobbning fortfarande tabu att prata om – och en utmaning på varje arbetsplats. Men det går att förebygga med tydliga rutiner och god organisation. "Det är som med brandskydd", säger han.

Lön & Pension

Fråga experten: Får arbetsgivaren dra in bonusen?

På ett möte häromveckan berättade vår chef att vi inte får någon bonus det här året. Är det lagligt av arbetsgivaren att göra på det här viset? undrar en läsare. Akavias expert svarar.

Karriärstöd

Det här är de hetaste yrkena om 5 år

Framtiden för den som utbildar sig till mjukvaru- och systemutvecklare eller IT-arkitekt ser mycket ljus ut. För kommunikatörer och banktjänstemän är förhållandena de omvända. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för i år och på fem års sikt.

Lön & Pension

Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan den här veckan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Arbetsmiljö

Så blev tingsrätten Västra Götalands friskaste arbetsplats

På bara några år vände Göteborgs tingsrätt en negativ trend till att bli en sund arbetsplats med sjunkande sjuktal och ökad trivsel. Det ledde till utmärkelsen Västra Götalands Friskaste Företag. Visionen? Att bli Sveriges Domstolars bästa arbetsplats.

Porträttet

"Det är en omtumlande sak att nästan dö"

Efter femton år som byråchef fick en livsomvälvande händelse Stefan Olsson att våga ta steget att bli egenföretagare. Nu styr han sin egen tid som kommunikationsrådgivare och erbjuder emellanåt sina tjänster gratis som "kommunikationsängel".

Pension Karriär

Fråga experten: Kan jag jobba vidare efter 67?

Vad ska jag tänka på om jag vill jobba vidare efter att jag fyllt 67, undrar en läsare. Akavias pensionsexpert går igenom vad som gäller.

Karriärstöd

Se upp för jobbprat i sociala medier

Det är inte lätt att veta hur man ska hantera sociala medier när jobbet och privatlivet flyter ihop allt mer. Det du postar efter arbetstid kan få konsekvenser för karriären, så vad kan man egentligen skriva? Jusek­tidningen Karriär bad två experter om råd.

Aktuellt

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Aktuellt

Så tog Andreas makten över stressen

Han körde gasen i botten 15 år innan soppan tog slut. Efter utbrändheten startade IT-entreprenören Andreas Piirimets ett helt nytt liv. Här berättar han om hur han gick tillväga och ger goda råd för att komma i balans.

Karriärstöd

Så tillsätts tjänsten du söker

29 procent av rekryterarna kollar in den arbetssökandes Linkedin-profil. För två år sedan var motsvarande siffra 18 procent. Den nya undersökningen visar också att lediga tjänster oftast tillsätts internt.

Porträttet

Han hackar för säkerhet

KTH-professorn och cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson hackar ­system för att upptäcka säkerhetsluckor. Nu ska han hjälpa Försvars­makten att utbilda värnpliktiga cybersoldater för ”det femte slagfältet”.

Karriärstöd

Fråga experten: Får arbetsgivaren stryka flexkontot?

"Jag genomför just nu min notarietjänstgöring och arbetar ofta mer än 40 timmar per vecka. All överskjutande tid hamnar på ett ”flexkonto” som bara blir större. Nu har jag och mina kollegor dessutom blivit uppmärksammade på att arbetsgivaren stryker flextidsöverskottet utan någon form av kompensation när vi slutar. Kan de verkligen göra så?", undrar en läsare.

Karriärstöd

Hjärnkoll på jobbet

Du borde skriva den där rapporten. I stället kollar du mejlen. Sedan stannar en kollega till vid ditt skrivbord och vips är det lunch. Känner du igen dig? Författaren och före­läsaren Gabriella Wejlid har knepen som ­hjälper dig att få saker gjorda.

Arbetsmiljö

Forskaren om stressmyterna

Det cirkulerar flera påståenden kring hur vi kan minska vårt stresspåslag. Vi bad Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare på Karolinska institutet, att bemöta stressmyterna.

Arbetsmiljö

Så kan du stötta en utmattad kollega

Hur märker man att en arbetskamrat är utmattad? Och vad kan man göra för att stötta personen? Psykologen Kajsa Bergwall tipsar om hur du hanterar utmattningssyndromets tre faser.

Den stora kontorskampen

Kontorslandskap, aktivitetsbaserat kontor eller ett eget rum – vilken lösning är egentligen den bästa? Det beror på, konstaterar forskningen. Experterna är dock överens: Det går trender i hur och var vi arbetar.