Karriärstöd

Karriärstöd

Experten: Tre vanliga fallgropar inom digitaliseringen

Digitaliseringen erbjuder oanade möjligheter, men det finns så klart även fallgropar. I en ny rapport sätter forskaren David R Sjödin ljuset på tre av de vanligaste.

Ledarskap

Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera

– i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Checklista ska motverka sexuella trakasserier

En ny checklista ska hjälpa chefer och fackliga ombud att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Ett år med metoo

I dagarna är det ett år sedan metoo exploderade. "Det var ett vrål som fick oss att prata om sådant som vi inte har för vana att prata om. Men nu gäller det att gå från ord till handling", säger Emmy Lilliehorn som är en av samordnarna av de svenska metoo-uppropen.

Jessica Segerberg
Foto: Jessica Segerberg
Karriärstöd

Juseks styrelse vill bilda nytt förbund med Civilekonomerna

Juseks förbundsstyrelse har fattat ett inriktningsbeslut om att bilda ett nytt förbund tillsammans med Civilekonomerna. Ambitionen är att stärka medlemsnyttan. I maj säger fullmäktige sitt. "Tiden är rätt", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

Ledarskap

Lagens man i Svenska Akademien

Under krisen i Svenska Akademien kallades justitierådet Eric M Runesson in för att medla. Nu har han valts in i akademien och tillträder officiellt den 20 december.

Karriärstöd

Hur förklarar jag för min chef att jag vill utvecklas?

Jag vill ha nya utmaningar i min roll, hur tar jag upp det med min chef? Läs coachens svar.

Jakten på kunskap

I vissa branscher är konstant utveckling viktigt för att vara konkurrenskraftig. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbetsmiljö

Osjälviska personer får högre lön

Du tjänar på att dra ner på egot. Det verkar vara slutsatsen i en ny studie som pekar på att generösa människor får fler barn och tjänar mer pengar.

Arbetsmiljö

Sänkta krav viktigast för att minska risken för utbrändhet

Det bästa för att minska risken för utbrändhet i jobbet är att sänka kraven. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Studentliv

Hon tar över i Jusek Student

Inkludering och närmare koppling mellan studier och arbete. Det är några av de frågor som Roza Kizil tänker driva som nybliven ordförande för Jusek studerandesektions nationella styrelse.

Under Karriärstöd samlar vi allt som hjälper dig i karriären – var du än befinner dig. Här hittar du information oavsett om du är i färd med att söka jobb, skriva ett personligt brev, bättra på ditt cv, förbereda intervjufrågor, starta företag, lägga upp planen inför lönesamtalet eller söka jobb utomlands. En samlingsplats för stöd i yrkeslivet, helt enkelt.

På jobbet

Experterna om fem svåra samtal på jobbet

Tar kollegan äran för ditt jobb? Blir du kallad för lilla gumman av kontorets patriark? Eller spelar bordsgrannen musik lite för högt? Jusektidningen Karriär dyker ner i fem jobbsituationer du helst vill slippa – och ger dig experternas bästa råd på hur du hanterar dem.

Porträttet: Sargon De Basso

Sargon De Basso

”Jag kan inte leva i en jävla fejkvärld”

Med hjälp av en egen Youtube-kanal, seminarier i Almedalen och opinionsdrivande juridik riktar Sargon De Basso stark kritik mot populistiska politiker och mediernas etik. "Rättssäkerheten i Sverige är under attack", säger han.

Nyheter

Ledarskap

Så behåller företagen talangerna

Hur ska arbetsgivare göra för att rekrytera nya talanger och få dem att stanna och växa i företaget? "Pensionsförsäkringar och gymkort är hygienfaktorer som måste finnas men det räcker inte för att få talanger att stanna", säger Henrik Uggla, docent i varumärkesstrategi.

Ledarskap

Tekniklabb förändrar HR-arbetet för PwC

En HR-anställd med idéer om hur teknik kan utveckla arbetet och en chef som hade modet att satsa. Det var de viktigaste komponenterna som ledde fram till PwC:s uppmärksammade HR Tech Lab.

Karriärstöd

Så tänker unga akademiker om arbetslivet

Bra chef, trevliga arbetskamrater och bra lön. Det är de tre viktigaste faktorerna när unga akademiker ska välja arbetsgivare.

När drevet går

Det har beskrivits som dagens dödsstraff, forna tiders kyrkliga skampåle och en jakt i samhällets tjänst. Den som utsatts för ett mediedrev känner av effekterna länge. "Ofta handlar det om att minimera skadan, man kan aldrig gå tillbaka till hur det var innan drevet", säger Jeanette Fors-Andrée, medierådgivare.

Nyheter

Karriärstöd

Roboten som själv letar kandidater

Effektivare och snabbare sökningar samtidigt som medarbetarna får mer tid att interagera med kandidater och kunder. Rekryteringsföretaget First Reserve har tagit fram en virtuell assistent baserad på artificiell intelligens – som inte låter sig påverkas av fördomar eller åsikter.

Arbetsmiljö

Efter valet: Oviss väntan på regeringskansliet

Söndagens jämna val innebär en oviss väntan även för nära 4 800 anställda på regeringskansliet.

Pressbild
Foto: Pressbild
Ledarskap

Kampen för demokratin lockade nya JK:n

Att få tillfälle att värna demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten. Det var det som fick Mari Heidenborg att tacka ja till tjänsten som ny Justitiekansler.

Klä dig rätt för jobbintervjun

Rätt kläder kan göra skillnaden mellan succé och fiasko vid anställningsintervjun. Stilexperten och författaren Oscar Arrsjö ger sina bästa tips.

Nyheter

Karriärstöd

Fyra frågor att ställa efter ett jobberbjudande

Erbjudandet lockar, men vågar du kasta dig ut i det okända? Ställ först de här fyra frågorna till dig själv.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Så kollar arbetsgivarna dig på nätet

Att kritisera en tidigare arbetsgivare eller publicera lättklädda bilder på Facebook är sådant som kan påverka dina chanser att få ett sökt jobb. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Fem tips som ökar dina chanser på Linkedin

Du har bara tio sekunder på dig att göra intryck på en rekryterare via Linkedin, enligt yrkesnätverkets egna data. Jusektidningen Karriär ringde därför upp Erik Fors-Andrée, vd på karriärrådgivningsföretaget Cruited för att få tips om hur du som jobbsökande kan fånga rekryterarnas intresse.

Konsten att hitta rätt i testdjungeln

Olika typer av tester blir allt vanligare i rekryteringssammanhang, och det kan handla om allt från rena IQ-tester till oseriösa frågeformulär som syftar till att beskriva den sökande som ett djur. Men hur effektiva är de här testerna och hur vet du om ett test är seriöst eller inte?

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ledarskap

Vill öka effektiviteten – Elon Musks 7 råd till anställda

I ett mejl till medarbetarna på elbilsföretaget Tesla ger Elon Musk sju råd som ska öka företagets effektivitet.

Shutterstock
Foto: Shutterstock
Karriärstöd

Så kan utvecklingssamtalet bli en succé

Utvecklingssamtal kan, rätt använt, vara ett sätt att öka engagemang, stärka relationer och höja lönsamheten. Det menar affärsutvecklaren Sara Roos, som efter att själv blivit besviken efter flera utvecklingssamtal skrev en bok om hur de kan användas som strategiskt verktyg.

Karriärstöd

5 missuppfattningar om nätverkande

Framstående ekonomiprofessorn Herminia Ibarra om missuppfattningarna kring professionellt nätverkande som kan hindra dig på vägen.

Porträttet: Micael Dahlen

Micael Dahlen

"Låt ingen annan definiera din karriär"

Att följa sitt hjärta och se misstagen som något som berikar. Det är framgång för Micael Dahlen. "Jag går inte och tänker på det som inte blev som jag trott eller hoppats."

Läs mer om karriärstöd

Karriärstöd

"Se misstag som något värdefullt"

Det är för mycket fokus på framgång och för lite på misstagens betydelse i organisationer. Det hävdar författaren Pontus Bodelsson, som har valt att berätta om sina egna.

Ellika Henrikson
Foto: Ellika Henrikson
Karriärstöd

Krönika: Det positiva med att tänka negativt

Att gå en kurs i negativt tänkande är bland det roligaste jag har gjort den senaste tiden, skriver Agnes Arpi i sin krönika.

Karriärstöd

Tre steg för att säga nej på jobbet

Har du svårt att säga nej till förfrågningar från chefer och kollegor? Här följer tre steg för att neka, utan att det blir personligt.