Undersökning: Högt engagemang trots distansarbete

86 procent har klarat att upprätthålla sitt engagemang i jobbet under första delen av coronakrisen. Det visar en studie från Brilliant Future.

1 500 medarbetare och chefer som arbetar hemifrån deltog i analysföretagets undersökning. Personerna är verksamma i sex olika bolag inom bank/finans, handel och programmering. Studien visade att för att upprätthålla sitt engagemang måste medarbetaren uppleva att han eller hon bidrar till verksamheten.

För att känna engagemang krävs två saker, säger Sofie Johansson, som är analytiker på Brilliant Future, till Personal & Ledarskap.

– Det ena är att man har tillgång till rätt information och den andra är att man har ett bra samarbete mellan kolleger.

I studien tittade man på hur balansen mellan arbete och fritid påverkas av distansarbete. Ungefär 30 procent uppgav att det är svårt att skilja mellan jobb och fritid när man jobbar hemma.

Av undersökningen framkommer det också att chefer göra bra ifrån sig under coronakrisen. Cirka 94 procent av respondenterna svarar att de är positiva till chefens agerande. Tidigare undersökningar från Brilliant Future visar ett starkt samband mellan relationen till närmaste chef och graden av engagemang. En studie som omfattade 25 000 ledare visade att chefer som ansågs utmärkta hade 73 procent engagerade medarbetare.