”Vi behöver få igång det livslånga lärandet”

Utan löpande vidareutbildning går det inte att hänga med inom IT-branschen. Det säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen och en av Sveriges främsta IT-experter.

Utvecklingen går snabbt inom teknikområdet, men digitaliseringen öppnar också nya vägar till kunskap, konstaterar Anne-Marie Eklund Löwinder.

När vi når henne på telefon ökar antalet sjuka i covid-19 snabbt i Sverige och universitet och gymnasieskolor har lagt om undervisningen till distans. 

− När vi kommer ur det här har många förhoppningsvis lärt sig mer om hur man lyckas med distansutbildning och digitala lektioner, säger hon.

Hon tycker inte att utbudet av utbildningar och kurser möter den stora efterfrågan som finns inom IT-branschen. Det saknas framför allt korta, relevanta distanskurser, menar hon.

För att få till en fungerande, löpande kompetensutveckling som följer genom hela arbetslivet behöver synen på utbildning förändras, tror hon.

− Vi har ett upplägg där vi i princip får all utbildning när vi är unga och det fungerar inte, särskilt inte om vi ska jobba längre upp i åren. Vi behöver få igång det livslånga lärandet som vi har pratat om i 30 år nu. Det går fruktansvärt trögt.

Som chef tycker hon att det är viktigt att medarbetarna vet inom vilka områden de vill utvecklas. Samtidigt måste ledningen ta en aktiv roll:

− Vi ska identifiera vilka behov som finns inom organisationen och erbjuda medarbetarna den utbildning som behövs, säger hon.

"Vi går ju inte bara till jobbet för att tjäna pengar utan vill trivas och utvecklas också".

Hur ser kompetensutvecklingen ut på Internetstiftelsen?

− Vi har en utbildningsdag varje månad och alla medarbetare har rätt till 30 utbildningstimmar per år. Vissa utbildningar initieras av oss i ledningen. Alla medarbetare har också möjlighet att fördjupa sig i ett valfritt projekt per år och det är uppskattat. Vi går ju inte bara till jobbet för att tjäna pengar utan vill trivas och utvecklas också.

Hur gör du själv för att hålla dig á jour?

− Jag läser och lägger mycket tid på omvärldsbevakning. Sedan försöker jag omsätta det jag lär mig i det dagliga jobbet.