"Många jag känner väljer att skjuta på sin examen"

Hur påverkas Akavias studentmedlemmar av coronakrisen? Vi ringde upp studentsektionens ordförande Gösta Lundström för att pejla läget.

Gösta Lundström


Hur har du påverkats av coronakrisen?

– Vi får all utbildning på distans och det har fungerat förvånansvärt bra. Universiteten har anpassat utbildningen väl. Om inte krisen pågår alltför länge har vi ändå påverkats relativt lite. Men det är skönt att gå till skolan för att hålla rutiner så det här ställer krav på självdisciplinen.

Hur tänker du kring framtiden efter corona?
– Många jag känner väljer att skjuta på sin examen och tar några kurser till. Som situationen ser ut nu är man hellre student än befinner sig i en jobbsökande fas. Jag känner till flera som överväger att lägga till en master på sin examen. Söktrycket till högskolan har ökat och jag tror att många tänker att så länge man kan bli examinerad, och undervisning sker på distans, är det en trygg plats att befinna sig på. Under förutsättning att man inte slår i taket för hur många år man kan få CSN.

Vilka frågor får ni från studentmedlemmarna?
– I huvudsak undrar man över CSN och bostadsfrågor. Vad som sker om man inte får sommarjobb och tappar sin inkomst.

Hur ser studenterna på framtiden – påverkas de av corona?
–- Många känner nog osäkerhet över vad som kommer att hända. Det var hård konkurrens om jobben redan innan coronakrisen och nu är rekryteringsnivån lägre i den privata sektorn. Och det är lika tufft för oss som pluggar juridik, det lär vara ett ännu högre tryck än tidigare på notarietjänster och dylikt.