"Hitta din passion"

Sedan tillträdet som Microsoft Sverige-vd för 1,5 år sedan är Hélène Barnekow inte bara en tungviktare i näringslivet, utan också en av techvärldens mäktigaste. Efter 25 år i branschen brinner hon fortfarande för sitt jobb och målet är detsamma: Att bygga vinnande jämställda team – och göra skillnad i samhället.

Det var Schweiz-födde farfar som inspirerade Hélène Barnekow att lämna den skånska byn Kävlinge och ge sig ut i världen. Vad hon skulle göra var oklart, men hon visste att hon ville jobba och leva i andra länder.

Så här i backspegeln kan man konstatera att det är precis vad hon har gjort, med uppdrag i allt från Latinamerika och Asien till USA och Malta. Hon har bockat av FN-jobb i Genève, påverkat mobilbranschen på Ericsson, styrt Telia Sverige-skutan och dessutom förändrat maktstrukturerna i alla sina styrelserum under resans gång.

Hélène Barnekow är en av kvinnorna som lyckats i den mansdominerade techbranschen. Om hon själv fick bestämma skulle det se annorlunda ut. Jämställdhet har varit hennes drivkraft sedan hon som ung produktchef på Ericsson insåg att trots att det fanns en massa duktiga kvinnor, var det bara män som befordrades och kom till tals.

– Vilket slöseri med kompetens, utbrister hon upprört när ämnet förs på tal.

– Jag som trodde att alla hade samma förutsättningar, för det där hade väl våra föräldrar fixat på 60-talet? Först i arbetslivet märkte jag att det inte var så.

Där och då väcktes också hennes vilja att skapa förändring. I början mötte hon själv motstånd på den mansdominerade arenan.

– Men ju mer erfarenhet man har, desto enklare blir det. Jag har varit med om hela spektrumet av beteenden – från att ha blivit ombedd att hämta te då de utgått från att jag var assistent, till att folk tänkt att de måste lyssna extra på mig för ”jäklar vad hon måste vara skarp som tagit sig hit för hon är den enda kvinnan i det här rummet”.

Hon pratar snabbt och engagerat. Efter åren utomlands smyger det in många engelska ord och uttryck, men hon utmanas gärna att formulera om sig på svenska. Över huvud taget gillar hon att utmanas – något som kanske är en förutsättning för att komma dit hon är i dag.

– Jag skulle inte klara mig länge där jag inte utmanades på jobbet. Det jag säger kan alltid ifrågasättas, säger hon och skrattar.

Hennes karriär har varit full av utmaningar. I samtliga ledningsgrupper hon kommit in i under sin karriär har det varit fler män än kvinnor, men med en envis Barnekow vid rodret har målet på 50 procent kvinnor snart uppnåtts.

– Jag tog det som min flagga när jag blev befordrad och kom in rummen som hade fler män än kvinnor. Jag är extremt peppad av att se den förändring som ändå skett. Allt blir bättre för alla med blandade grupper, inte bara för kvinnorna. Det förvånar mig att vi i dag, 23 år senare, fort-farande håller på med den här frågan.

För att komma till rätta med obalansen krävs initiativ på flera fronter av såväl företag som organisationer, menar Barnekow. Och initiativen måste komma från ledare på högsta nivå.

– Man måste visa att jämställdhetsfrågan är en prioritering. Man ändrar inte en norm för att det är trevligt, utan för att det är högsta prioritet på agendan. Man måste skapa förebilder i en organisation som visar att det är fullt möjligt för kvinnor att lyckas. På Microsoft finns inget glastak för kvinnor, 50 procent av alla chefer är kvinnor.

Det finns en inbyggd förväntan att kvinnor ska klara av allt, karriär, hem och barn – hur har du fått ihop det?

– Dygnet har 24 timmar för alla, kvinnor har inte 36 för att göra allt. Man måste se över hur man vill spendera sina timmar och göra prioriteringar för att inte bränna ut sig. Annars känner man att man varken hinner med jobb eller familj. Man kan hinna allt i livet – men inte exakt samtidigt.

Vad har du själv valt bort?

– Periodvis har jag valt bort allt utom jobb och barn. Hade jag velat göra naglarna, träna, vara -social och ha städat hemma hade jag inte kunnat ha det jobbet, så enkelt är det. Först nu, när barnen är 16 och 19, hinner jag träffa vänner, laga middag, träna och gå på events.

Barnekow menar att unga kvinnor i Sverige måste få mer hjälp för att göra karriär. Utomlands är det mer inbyggt i systemet att få hjälp med barn och städning och som hon säger; man är inte en sämre mamma för att någon stryker ens kläder eller klipper ens gräs.

En förutsättning är också en förstående och flexibel chef.

– Föräldrar som behöver hämta tidigt på förskola eller måste vabba ska aldrig behöva höra ”jaha, du jobbar hemma i dag igen”. Jobbet är något vi gör, inte en plats vi går till. Chefen ska också visa att en kvinna med småbarn är exakt lika värdefull som andra medarbetare.

Med åren har hon lärt sig att styra sin tid för att undvika att styras av andra – men det kräver ständiga prioriteringar. Målet är att lägga 50 procent av arbetstiden externt, 30 procent med teamen på coachning, problemlösning och kreativa diskussioner, och 20 procent på att leda verksamheten och skapa affärer.

– Jag har färgkodat min kalender och analyserar hur jag fördelar min arbetstid. Det är viktigt om man vill känna att man gör rätt saker och skapar värde.

Att bli chef har aldrig varit en målsättning för Hélène Barnekow, även om hon redan 1997 befordrades in i sin första ledarroll på Ericsson Mobile Phones. Men som inbiten lagsportmänniska, med många år som tränare inom fotbollen, upptäckte hon hur roligt det var att leda – och hur hon sporras av att skapa vinnande team.

– Att känna effekten av att få ihop ett team brinner jag lika mycket för än i dag. Sedan har jag valt att göra saker som jag känner passion för, och min energi och övertygelse smittar. Tror man själv på resan framåt så vill folk vara med, säger hon.

Särskilt när man verkar i en föränderlig bransch är det viktigt att få folk att känna att de vill vara med. Nyligen debuterade hon med boken Re:start, som handlar om värdebaserat ledarskap och makt med meningsfullhet. De som jobbar nära henne beskriver en synlig, närvarande ledare som sprider positiv energi. Själv beskriver hon sig som envis och optimistisk, även i de mest utmanande situationer.

– Jag tror att det är vårt jobb på jordklotet att hitta nya möjligheter och göra saker bättre. Jag får energi av människor och triggas av att vara med i team och större sammanhang.

Enligt Barnekow bygger bra ledarskap på en kombination av mod och ödmjukhet.

– Jag är orädd för att fatta stora beslut, det ska man vara som ledare. Sedan ska man förbli ödmjuk för man har ansvar för väldigt många människor.

Trots ett kvarts sekel i branschen brinner hon fortfarande för sitt jobb. 

– Teknologi har aldrig tidigare i samhällsutvecklingen haft större potential att göra skillnad, eller varit mer nödvändig, för både offentliga och privata verksamheter, och för privatpersoner. Det går inte att skapa effektiv sjukvård eller den bästa utbildningen utan att teknologi är en del av den. För mig är det extremt spännande att vara med om detta – att hitta ett genomtänkt och hållbart sätt att förändra och förbättra viktiga funktioner och organisationer i ett samhälle. Det brinner jag för!