"Vi har blivit sämre på att lyssna"

Att vi ofta multitaskar går ut över våra samtal – och vår kommunikation. Det säger Annika Telléus, författare till boken Konsten att lyssna, som menar att det är möjligt att träna sig till att bli en bättre lyssnare – även på distans.

– Om du kan lyssna utan att avbryta skapar du större tillit. Den som blir lyssnad på känner sig sedd och accepterad. Min uppfattning är att vi har blivit sämre på att lyssna, delvis på grund av mobiltelefoner och att vi ständigt multitaskar och försöker göra många saker ständigt. Vi är inte heller vana vid att låta saker ta tid eller att vara fullt närvarande i stunden.

Annika Telléus är i dag kurs- och workshopledare inom bland annat ledarskap och kommunikation. Förra året röstades hon fram till en av Sveriges 100 mest populära föreläsare.

Dessförinnan reste hon under flera år världen runt för H&M:s räkning för att lyssna på kunder och medarbetare. När hon sedan bestämde sig för att starta sin konsultfirma insåg hon hur stor del lyssnandet varit under hennes karriär. Hon menar att en god lyssnare är öppen för att vilja förstå vad som faktiskt sägs.

Under en tidigare föreläsning ställde hon frågan ”vad skulle hända i ditt liv om alla runt omkring dig blev bättre på att lyssna”?

– Jag fick så bra svar. Vi skulle ha färre konflikter, missuppfatta varandra mindre, och få bättre relationer och samarbete.

Vad har det inneburit för dig i takt med att du blivit en bättre lyssnare?
– Att jag kommer människor rätt nära ganska snabbt. Om jag känner ett visst motstånd mot någon anstränger jag mig lite extra för att lyssna och ta reda på hur världen ser ut från den personens håll, och då överbryggs mitt eget motstånd.

Är det svårt att bli en bra lyssnare eller tvärtom?
– Både och. Att lägga ifrån sig mobilen kan vara svårt ibland när någon vill komma och prata. Det gör jättestor skillnad om du klarar det. Man måste öva på att lyssna och tillåta sig att göra fel på vägen.

Den pågående smittspridningen av coronaviruset är en utmaning på många olika områden. När det sociala utbytet i hög utsträckning sker på distans ställs lyssnaren på prov. Annika Telléus föreslår gemensamma fikaraster via videolänk eller telefonpromenader med arbetskamraterna.

– Jag bor i Stockholm och min syster i Skåne. Vi träffas några gånger per år och sköter nästan all vår kommunikation på telefon och står varandra nära. Hon har alltid många saker hon gör så jag hänger med när hon går ut med sin hund. Då kopplar jag i lurarna och så tar vi en promenad tillsammans. Eftersom hon inte passar på att göra någonting samtidigt får jag all hennes uppmärksamhet.

När det kommer till arbetsmöten med kollegor poängterar hon vikten av att fundera kring hur man skapar närvaro, att alla kommer till tals och att det olika personer säger bekräftas.

– I digitala möten blir det ännu viktigare att ge plats för att lyssna eftersom vi inte ser varandra på samma sätt. Våga prata igenom om hur ni vill ha det. Vissa kanske tycker det är underbart att checka in varje dag, medan någon vill ha avstämningar mer sällan eller i en annan form.