Tre tips: Så gör ni det mesta av det digitala mötet

Det är svårt att hitta ett naturligt flow i digitala möten. Men det finns genvägar för att skapa engagemang och få samtalet att lyfta.

Att få till ett naturligt samtal där alla är engagerade och avslappnade är en utmaning när det kommer till digitala möten. Det menar Andy Molinsky, professor i Organizational Behavior vid Brandeis International Business School, som själv har stor erfarenhet av att undervisa och hålla föreläsningar via digitala kanaler. Till Harvard Business Review delar han med sig av sina råd för att göra det bästa av det digitala mötet, här är några av dem:

1. Gör det personligt
Digitala möten kan kännas opersonliga – men det finns vägar runt det. Du kan till exempel vara där tidigt och säga hej eller småprata innan mötet drar igång. Att fördela ordet mellan deltagarna bjuder in till interaktion, samtidigt som videofunktionen är ett sätt att skapa gemenskap.

2. Förmedla närvaro
I många situationer är vi ganska passiva framför skärmen, till exempel när vi tittar på en tv-serie eller ett webbinarium. Men under digitala möten behöver du vara aktiv och engagerad, även om miljön inte bjuder in till det. Till exempel genom att titta direkt in i kameran för att skapa ”ögonkontakt”, eller att starta mötet med en personlig berättelse eller med en enkätfråga bland deltagarna. 

3. Skapa interaktivitet
Försök att skapa engagemang, till exempel genom att använda chatten. I många verktyg finns också funktioner för att genomföra enkäter eller dela upp deltagarna i mindre grupper.