Rekordmånga varsel i mars

36 800 personer. Aldrig någonsin tidigare har så många svenskar varslats som under perioden 1–29 mars. Det uppger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

På presskonferensen ställde Annika Sundén siffrorna i jämförelse med 90-talskrisen och finanskrisen 2008.

– När varslen var som högst i november 1992 så hade vi 22 000 personer som varslades. Under finanskrisen i november 2008 var det 19 900. Det här är en siffra vi aldrig tidigare har sett.

Förra veckan, 23–29 mars, registrerades 18 433 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad har alltså sammanlagt 36 800 personer varslats. Det kan jämföras med samma månad förra året då 3 292 arbetstagare varslades.

Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar kommenterade utvecklingen:

– Vi ser historiskt stora varseltal men det är väldigt viktigt att komma ihåg att alla varsel inte leder till uppsägningar.

Hittills i mars har flest personer varslats om uppsägning inom hotell- och restaurangbranschen, bemanning och besöksnäring. Men nu ser man också en spridning till handel och transport.

Antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen ökar också i snabb takt. Förra veckan skrevs omkring 14 200 personer in som arbetssökande. Trots ett dystert läge på arbetsmarknaden kunde Annika Sundén redogöra för en liten ljusglimt:

– Det finns fortfarande en efterfrågan på arbetskraft. Exempelvis finns det ett behov av personal inom vård och omsorg samt i gröna näringar.