Regeringen slopar karensdagen

Med start omedelbart slopas karensavdraget i sjukförsäkringen. Åtgärden tas för att hindra smittspridning av Coronaviruset och därmed avlasta sjukvården. Staten tar kostnaden, meddelar regeringen på en presskonferens.

Karensdagen slopas från och med i dag och en och en halv månad framåt.

– Det är en tid som kan förlängas om det behövs. Det är viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Sedan tidigare har flera svenska myndigheter vidtagit åtgärder för att bromsa Coronavirusets framfart. Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten, håller medarbetare som återvänder till Sverige från riskområden hemma i 14 dagar.

Även flera företag, däribland Spotify, rekommenderar sina medarbetare att jobba hemifrån i så hög utsträckning som möjligt.

Coronaviruset har nu fått arbetsrättliga effekter inom den kommunala sektorn. Kommunala arbetsgivare får tillfälligt rätt att stänga av medarbetare för att förhindra spridning av coronaviruset - utan överläggningar med facken, skriver Civilekonomen.