Om vi kan ta bort hela problemet med kränkande särbehandling skulle det minska dödstalen inom hjärt- och kärlsjuklighet lika mycket som om vi tog bort diabetes eller högt alkoholbruk. Det menar Stefan Blomberg, forskare vid Linköpings universitet och psykolog på Arbets- och miljömedicin vid universitetssjukhuset i Linköping.
Statistik visar att det görs 1 000 arbetsskadeanmälningar på grund av mobbning varje år. Enligt Stefan Blombergs egen forskning är cirka 20 procent av den svenska arbetskraften utsatta för kränkande särbehandling, det vill säga en arbetsmiljö med risk för mobbning. I reda siffror handlar det om att runt 300 000 personer är utsatta för mobbning – och 100 000 för allvarlig sådan.
Och problemet har konkreta konsekvenser: Risken att bli arbetslös ökar femfaldigt vid mobbning, risken att drabbas av depression trefaldigt.
– Risken för ohälsa ökar exponentiellt, säger Stefan Blomberg och ritar en uppåtgående kurva med handen i luften.
Dessutom är psykisk ohälsa i sig en ökad risk för att bli mobbad, precis som att i övrigt sticka ut på något sätt – att vara chef eller skyddsombud, till exempel. Däremot förekommer mobbning i alla branscher och oavsett om du är kvinna eller man.
– Människan är inte en fredlig varelse, säger Stefan Blomberg.
Homogenitet har varit en överlevnadsfaktor och utstötningsmekanismen är djupt rotad genetiskt – men det finns sätt att skydda sin organisation.
– I välfungerande organisationer är mobbning sällsynt. Det är som med brandskydd, man ska vara förberedd.
Lika delar handlingskraft och empati är receptet på ett ledarskap som motverkar problemen.
Med tillräckligt god social och organisatorisk arbetsmiljö, samt balans mellan ordning och reda och stödjande tillit, skapas en positiv spiral. Och likadant är oordning och otydliga roller i en organisation en tydlig grogrund.