Löneguide: Säkra pensionen

Vissa fortsätter att jobba långt över pensionsåldern medan andra checkar ut och drar till Spanien så snart de får chansen. Pensions­pengar samlar du ihop under hela arbetslivet, men vissa beslut under de sista åren får stor betydelse.

Hur länge ska du jobba? Om du närmar dig 65 har du säkert fått frågan.

− Det bästa sättet att maxa pensionen är att fortsätta jobba, säger Anna Westling, förhandlare på Akavia.

Ju längre du väntar med att gå i pension, desto längre skjuter du upp uttaget av tjänstepensionen vilket innebär att den månatliga pensionsutbetalningen blir högre. Du kan skjuta upp uttaget av tjänstepensionen hur länge du vill.

Om du vill fortsätta att jobba efter 65 ska du tänka igenom hur du vill att arbetet ska läggas upp.  Vissa fortsätter som tidigare medan andra går ner i tid.

− Beroende på bransch så finns det en stor efterfrågan på senior kompetens vilket ger förutsättningar att komma överens med sin arbetsgivare om hur man vill jobba efter 65, säger Anna Westling.

Löneväxling på gott och ont

Att löneväxla innebär att du byter en del av din lön mot någon annan förmån, till exempel tjänstepension. Det kan vara lönsamt om du har en lön som ligger över inkomsttaket i den allmänna pensionen (45 750 kronor år 2020). Löneväxling innebär att din sjuk- och pensionsgrundande inkomst sjunker och vissa ersättningar kan bli lägre, till exempel vab- och a-kasseersättning.

Du kan jobba och ta ut pension samtidigt, men före 65 års ålder kan det finnas vissa begränsningar. Från att du är 66 år sänks inkomstskatten så då blir det extra lönsamt att jobba.

Inom Akavias branscher är det vanligt att jobba långt upp i åren.

− Det är olika inom olika branscher, men många jobbar kvar upp till 68–69 år. De känner att de fortfarande har mycket att ge, fast det finns så klart också de som vill göra annat än att jobba, säger Anna Westling.

Om du närmar dig 60 och funderar på att ta ut tidig pension eller gå ner i arbetstid kan det vara bra att ta reda på vad det innebär i just din situation. Hur pensionen påverkas beror till stora delar på ditt kollektivavtal.

Om du vill ha mer information så att du kan göra väl avvägda val när du ska gå i pension kan du ta hjälp av din pensionsförvaltare, Pensionsmyndigheten eller pensionsportalen Minpension.