Löneguide #1: Inför första jobbet

Det är dags att förhandla om ingångs­lön och tyvärr har du inte allra bästa utgångsläget. Du är antagligen precis färdigutbildad och helt grön i branschen. Så här kan du tänka.

Ingångslönen är viktig eftersom den påverkar din lön under lång tid framöver. Samtidigt är det svårt att ställa krav i början av karriären.

− Det är inte lätt att löneförhandla när man är ny, men på Akavia har vi genom vår löneenkät koll på våra medlemmars ingångslöner och det är något som man kan utgå ifrån, säger Anna Westling, förhandlare på Akavia.

Ingångslönen är viktig, men det är inte det enda som har betydelse vid första anställningen, betonar hon.

− Det är också viktigt att arbetsgivaren ger dig chans att utvecklas. Det påverkar ju möjligheterna till löneutveckling. Det är bra att höra sig för lite och försöka få en bild av hur arbetsgivaren är, säger hon.

 

Så får du igenom ditt löneanspråk

  1. Kolla lönestatistiken så att du får en bild av vad du kan förvänta dig.
  2. Om du känner dig osäker på hur mycket du ska begära – ta hjälp av Akavias rådgivning.
  3. Förbered dig ordentligt inför samtalet och slipa dina argument.
  4. Börja inte prata om lön för tidigt under anställningsprocessen. 
Ta först reda på exakt vad de söker, och utgå från det när du ­mo­tiverar ditt löneanspråk.

En annan sak som är viktig att kontrollera är om arbetsgivaren har kollektivavtal och tjänstepension. Det brukar finnas inom offentlig sektor och bland stora privata arbetsgivare, men det är inte självklart på mindre företag.

Om det saknas kollektivavtal är det inte säkert att det sker någon årlig lönerevision. Det är inte heller säkert att du har rätt till övertidsersättning, föräldralön, sjuklön, tjänstepension och samma mängd semesterdagar som om du hade haft kollektivavtal.

− Det är mycket som regleras i kollektivavtalet, så om det inte finns måste allt regleras i ditt anställnings-avtal. Det kan vara bra att ringa vår rådgivning, så kan vi guida rätt, säger Anna Westling.

Det finns studier som visar att kvinnor generellt har lägre ingångslöner än män. Att det ser ut så verkar bero på att män begär högre ingångslöner samtidigt som chefer förhandlar hårdare mot kvinnor.

− Kvinnor värderar alltså sig själva lägre och har samtidigt svårare att få igenom sina löneanspråk, säger jämställdhets- och mångfaldsexperten Sara Jonasson Ginters.