Coronakrisen: Skattefria anställningsförmåner

Tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda. Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas förslag syftar till att mildra effekterna av coronavirusets framfart.

Man föreslår att den som har fri parkering på sin arbetsplats ska få tillfällig skattefrihet retroaktivt från 1 april och året ut. Målet är att minska smittspridningen i landet genom att undvika allt för stor trängsel i kollektivtrafiken när folk tar sig till och från arbetet.

Regeringen föreslår också tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivare till anställda upp till ett värde av maximalt 1 000 kronor per medarbetare. Reglerna föreslås gälla från juni fram till årsskiftet.

I pressmeddelandet förklarar regeringen att många företag och kommuner flaggat för sin vilja att hjälpa till med att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Med föreslagna skattelättnader kan lokalt näringsliv stöttas om anställda får exempelvis presentkort att handla för.

Förslagen kommer att överlämnas i en extra ändringsbudget.