AF: Risk för 10 procents arbetslöshet

Förra veckan varslades 6 600 personer om uppsägning. Sedan 1 mars har totalt 56 133 personer varslats. ”Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året”, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Majoriteten av de varslade arbetar inom hotell, restaurang, bemanning, handel och industri. Men effekterna av den ekonomiska stiltjen sprider sig. Verksamheter inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik har varslat 3 364 anställda, och 2 431 personer som arbetar med information och kommunikation har varslats.

Perioden 1 mars–12 april skrev 82 255 personer in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

Antalet nyinskrivna arbetslösa fortsätter att öka och veckan 6–12 april skrev 13 835 personer in sig som arbetslösa. Samma vecka 2019 var den siffran 5 974.

Om inte den nuvarande utvecklingen bryts befaras en arbetslöshet omkring 10 procent i sommar, förklarade Annika Sundén på tisdagens pressträff.