Vårbudgeten: Flera myndigheter får tillskott

Domstolsväsendet är en av flera myndigheter som får ett ekonomiskt tillskott i vårändringsbudgeten. Det meddelade regeringen på en presskonferens.

Tillskotten kommer att presenteras utförligare den 15 april när vårändringsbudgeten offentliggörs. Vid sidan av en satsning på 5 miljarder kronor till kommuner och regioner får bland andra Domstolsverket ytterligare 400 miljoner kronor med syfte att korta ned handläggningstiderna. 180 av de 400 miljonerna öronmärks för migrationsdomstolarna.

Rättsväsendet tillförs resurser för att möta den organiserade brottsligheten. Det rör sig bland annat om förstärkningar av Säkerhetspolisen, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården. Utöver sitt anslag på 9,48 miljarder kronor får Kriminalvården ytterligare 20 miljoner kronor.

Vidare förklarade regeringen att bland andra Tullverket, Säkerhetspolisen och Datainspektionen tillförs extra resurser.

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppgav att fler åtgärder väntar i vårändringsbudgeten och bad om att få återkomma till hur allt ska finansieras.