Sätt fokus på fokus

Hur går man tillväga för att stänga alla intryck ute och bli mer effektiv på kontoret? Förändringsstrategen tillika föreläsaren Gabriella Ringvall delar med sig av sina bästa tips.

– Fokus är en bristvara i dag. Vi befinner oss i en mer och mer komplex och föränderlig värld där vi allt mer kommer att behöva binda ihop kunskap, teknik och innovation från olika håll, säger hon till Du & jobbet

Hon menar att det är omöjligt att göra ett riktigt bra jobb för den som omges av samtal, plingande mejl och mobiler samtidigt som Facebook och Instagram pockar på uppmärksamheten. Hjärnan reagerar instinktivt på intryck, intryck som uteslutande stör koncentrationen.

– Vi kan väldigt lite om våra hjärnor. Vi kan mycket om vad vi ska äta och hur vi ska träna, ner på detaljnivå. Men det är först under senare år som det har spridits lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar.

Hon säger till Du & jobbet att hon hoppas på en förändring och att fler vågar säga att "jag behöver mer sjok av ostörd tid, jag behöver slippa vara med på vissa möten och i stället ägna mig mer åt det jag är satt att göra".