Experten: Det här påverkar din pension

Hur får jag ut mesta möjliga pension när jag lämnar yrkeslivet? Det är en fråga som många kommer fundera på när Pensionsmyndighetens kuvert dimper ner i brevlådan. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, ger sina bästa tips.

Den här veckan levereras 5,9 miljoner orangea försändelser till pensionssparare som får en prognos på sin allmänna pension. Anna Allerstrand råder till att börja med att verkligen öppna kuvertet – något långt ifrån alla gör.

– Att lära känna sin pension är en titt in i framtiden. Om du är yngre handlar det om att kolla vilka inkomster som ger pensionsrätt, vad som händer om du är föräldraledig, sjuk, eller studerar. Blir det stora avbräck? Men gå inte in med utgångspunkten att du måste göra någonting. Lär känna systemet i stället. Om du kommit upp i åren tycker jag att du ska ta reda på vad som sker om du vill jobba lite längre, eller gå i förtid.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension (din intjänade livsinkomst) och premiepension. Varje år avsätts 2,5 procent av din lön upp till ett tak till premiepension och den kan du själv placera i värdepappersfonder. Den som inte aktivt väljer någon av de hundratals fonderna får pengarna automatiskt placerade i statens sjunde AP-fond (AP 7 Såfa).

– På Pensionsmyndighetens hemsida kan du se värdeutvecklingen och vilken avgift du betalar i jämförelse med andra. Det här är som vilken stor investering som helst. Jag tror inte man skulle satsa flera miljoner, för det handlar det faktiskt ofta om, i andra sammanhang och bara låta det vara. Titta in då och då för att se utvecklingen och på hur mycket du betalar i avgifter. Det kan skilja sig rejält mellan olika alternativ.

För yngre kan pensionsdagen och inkomstpensionen kännas avlägsen. Anna Allerstrand menar att det inte är nödvändigt att börja planera för pensionen i ung ålder men rekommenderar däremot alla att sätta sig in i frågan. Ju tidigare desto bättre, säger hon.

– Den som tänker plugga ganska många år kanske tänker ”sumpar jag en massa pension då”? Visst, livsinkomsten avgör – men får man studiebidrag är den också pensionsgrundande. Fundera över om du kan jobba parallellt med studierna. Det kan löna sig att arbeta några helger i månaden. Kanske pluggar du också till ett yrke som ger en bra inkomst så småningom?

Hur ser du på privat pensionssparande?
– Nu finns inga pensionsförsäkringar i den bemärkelsen längre. Den som är ung ska inte tänka på att börja spara till sin pension. Men att spara är aldrig fel, jag tycker man ska spara så mycket man har råd med för att ha till en buffert.

…och på att jobba längre än till 65-årsdagen?
– Den som fortsätter att jobba tjänar in nya pensionsrätter som också förräntas. Rent statistiskt blir det också färre utbetalningar. Det har betydelse och ska inte underskattas. Jag tycker mig se att allt fler vill jobba längre och det är främst inte av ekonomiska skäl utan för att det är kul. Men jag har respekt för att det här skiljer sig beroende på vilken bransch man arbetar i.

Läs också: Privatanställd: Så kan du maxa din tjänstepension