Det här är de hetaste yrkena om 5 år

Framtiden för den som utbildar sig till mjukvaru- och systemutvecklare eller IT-arkitekt ser mycket ljus ut. För kommunikatörer och banktjänstemän är förhållandena de omvända. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för i år och på fem års sikt.

Prognosen omfattar närmare 200 yrken och bygger på över 9 000 intervjuer med arbetsgivare.

Trots en avmattning i ekonomin och en arbetslöshet som vänder uppåt är utsikterna goda för utbildad arbetskraft. IT-specialister så som systemutvecklare och IT-arkitekter ingår i listan över de hetaste yrkena med minst konkurrens om jobben.

Bland yrken på högskolenivå där det råder stort överskott på arbetskraft återfinns banktjänstemän, finansanalytiker, investeringsrådgivare och kommunikatörer. Sedan flera år är bristen på utbildad arbetskraft stor, något som väntas fortsätta de närmaste åren.

– Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora. Vi behöver också i större utsträckning utbilda oss efterhand för att hänga med i arbetslivet, säger Ida Karlsson som är analytiker på Arbetsförmedlingen.