Därför firar de misstagen

På Nordic Choice ska det vara okej att göra fel och varje år koras ”det bästa misstaget” inom hotellkedjans digitala bolag E-berry. "Det här ligger inbäddat i vår kultur och är något som skapar mod och tillit", säger tf HR-direktör Tina Tropp Jerresand.

Succén är resultatet av många misstag. Orden brukar upprepas av Nordic Choice-ägaren Petter Stordalen som basar över 16 000 anställda, varav 7 000 i Sverige.

Hans inställning har bidragit till att misstag varje år firas i hotellkedjans digitala utvecklingsbolag E-berry. Senast samlades 4 000 medarbetare på vinterkonferensen där olika utmärkelser delas ut.

– Det är en härlig kategori för att lyfta upp misstag som något positivt, något vi kan dra lärdom av och som jag tror inspirerar. Jag tror det betyder mycket för tilliten, att våga erkänna misstag. Det är också viktigt för oss som bolag att ha en platt organisation. Här kan alla göra fel på alla nivåer. Men jag vill poängtera att vi inte aktivt letar efter misstag, säger Tina Tropp Jerresand.

 

 

"Ska det bli en kultur av någonting måste det starta uppifrån"

Hon berättar att ”celebrate your fuckups” har blivit ett begrepp i koncernen.

– Det har varit essensen i det här. Ska det bli en kultur av någonting måste det starta uppifrån. Vi har en tydlig kultur av att vi ger och tar ansvar. För att kunna göra det måste alla få misslyckas ibland. Man ska som medarbetare våga fortsätta driva tillväxt, utveckling och förnyelse.

Av företagets medarbetarundersökningar framgår att personalen upplever sig delaktig i och kan påverka bolagets utveckling, berättar hon.

– Det skapar en lojalitet när man har känslan att vara med och driva stora processer. Vi vill att man ska känna att man inte enbart utför sina arbetsuppgifter utan också bidrar till något på ett större plan.

Kan du ge ett par exempel på gjorda misstag?
– Jag skulle gärna göra det men avstår av omsorg om enskilda medarbetare.