3. Du känner dig knäckt efter lönesamtalet
Du lämnar löneförhandlingen med gråten i halsen. Det gick inte alls som du hade tänkt. Inför samtalet fick du skatta dina insatser på arbetsplatsen och du hade satt höga siffror. Chefen gav ett helt annat betyg och nu har självförtroendet sjunkit till botten. Hur hämtar du dig efter det här?
Chefens värdering är ingen sanning och det kan vara bra att inte ta bedömningen allt för hårt, tycker psykologen Liria Ortiz.
− Det ingår i chefens roll att hålla nere lönerna och då går det kanske inte att ge toppbetyg, säger hon – men tillägger att det också kan vara bra att rannsaka sig själv.
− Forskning visar att vi tenderar att övervärdera våra egna prestationer. Det är inget konstigt med det utan det händer oss alla, säger hon.
Om man har svårt att släppa frågan tror hon att det kan vara bra att prata med ytterligare några personer och höra hur de ser på ens insatser på jobbet. Det ska i så fall vara människor som man känner förtroende för och klarar att ta kritik ifrån.
− Det är ingen mening att prata med någon som bara säger att du är bäst utan du vill ha deras uppriktiga bild, säger hon.
Den verkliga nyckeln till att komma vidare är enligt Liria Ortiz att vända chefens dåliga betyg till något konstruktivt.
− Försök att se det som en chans att utvecklas. Fråga chefen vad du kan göra för att bli bättre på jobbet.
Ombudsmannen Jessicka Rosén tipsar: Om du inte är nöjd med lönesamtalet
”Be om ett nytt samtal och berätta för chefen hur du känner. Fråga vad du kan göra för att höja din lön. Om det inte går som du vill den här gången ska du komma ihåg att det blir fler chanser. Lönesamtalen hålls löpande och om du vet vad chefen förväntar sig av dig är du sannolikt mer förberedd nästa gång.”
4. Stanna eller söka nytt?
När du var nyanställd ökade lönen stadigt och du kände att du var på väg uppåt. Nu har utvecklingen stannat av. Du funderar på att byta jobb för att få ett ordentligt lönelyft. Samtidigt trivs du på din arbetsplats och vill egentligen inte sluta. Hur ska du tänka?
− Du ska fråga dig själv vad som är viktigast just nu, säger psykolog Liria Ortiz och förklarar att det där ”just nu”, är centralt.
− Beslutet gäller inte för alltid. Om du bestämmer dig för att stanna; ta upp frågan igen med dig själv om ett år, säger hon.
Särskilt under stressiga eller intensiva perioder i livet, som under småbarnsåren, kan det mycket väl vara så att man värderar andra saker högre än lönen, menar hon. Samtidigt kan det kännas frustrerande att stanna på ett jobb där lönen verkar stå still.
− Det kanske känns som att du kommer tjäna dåligt resten av livet men så är det inte. Du kan fortsätta på det här jobbet nu och byta till något annat längre fram.
Enligt Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, är det vanligt att lönen stannar av om man har varit länge på samma arbetsplats och jobbat med ungefär samma arbetsuppgifter.
Det snabbaste sättet att få upp lönen är att byta arbetsplats, men det finns andra vägar.
− Ta ett samtal med chefen och fråga vilka möjligheter det finns för dig att utvecklas. Kan du få nya arbetsuppgifter eller ta på dig en ny roll? säger hon.
5. Du tror att chefen diskriminerar
Du upplever att chefen värderar dig lägre än andra medarbetare och tror att det handlar om diskriminering. Du har sämre lön än dina kollegor även om ni har precis samma kvalifikationer. Vad ska du göra?
Vid individuell lönesättning varierar lönen mellan olika medarbetare, men det ska finnas en saklig grund. Att ge någon lägre lön på grund av till exempel kön, etnicitet eller ålder är olagligt.
− Det räcker att det finns en misstanke om diskriminering så måste arbetsgivaren utreda det, säger Jessica Rosén.
Om man misstänker att man blir diskriminerad tycker hon att man ska berätta för chefen att man upplever det så.
− Du bör också kontakta en facklig representant som kan hjälpa till att bevaka att chefen tar sitt ansvar och utreder, säger hon.
Olagligt att diskriminera
Det finns sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagens diskrimineringsförbud: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.