Hon tar med egen låda till restaurangen

Genom att ta med sig egna matlådor till take-away-restauranger vill Naturvårdsverkets personal minska plaståtgången. "Det finns massor att göra som är bra för miljön och som inte kräver stora investeringar", säger miljö­samordnaren Emma Fryksmark.

I våras flyttade Naturvårdsverket från Valhallavägen på Östermalm i Stockholm till nya och mindre lokaler i en före detta trikåfabrik i Hammarby sjöstad.

Efter att ha kommit på plats var det några ur personalen som tog kontakt med restauranger i området för att undersöka om de kunde ta med sig egna matlådor för take-away.

– En del tyckte att det var helt okej. I stället för restaurangernas engångslådor, som ofta är av svart plast, kan vi ta med oss våra egna lådor som efteråt diskas och används igen, vilket förhoppningsvis minskar vår plastförbrukning, berättar Emma Fryksmark.

Med hur mycket?

– Det vet vi ännu inte. Detta är ännu så länge på experimentstadiet, men vi hoppas att det ska falla väl ut.

För säkerhets skull kontrollerades med Livsmedelsverket att det inte finns några legala hinder mot att hämta lunchen i en egen låda.

– Det är upp till restaurangägaren att säga ja eller nej. Det är du som ansvarar för att din låda är ren.

I Naturvårdsverkets nya garage finns också ett speciellt utrymme för cyklar med bland annat cykelpump och cykeltvätt.

– Den som vill kan inför och efter säsongen på egen bekostnad få sin cykel serverad i garaget av en cykelfirma som kommer hit, vilket är en del i att stimulera och underlätta för medarbetarna att cykla.

Enligt Emma Fryksmark är bra avfallssortering ett annat effektivt sätt att minska på kontors och andra arbetsplatsers negativa miljöpåverkan. Det är dessutom något som inte kräver stora investeringar.

– Det är självklart viktigt med bra avfallsfraktioner – till exempel komposterbart, papper, plast, metall, kartong och glas – men också att återvinningsbehållarna finns lättillgängligt på de ställen där folk faktiskt rör sig och äter. Det ska vara enkelt att göra rätt.

– Ett sätt att minska mängden mat som slängs i personalmatsalen är att väga matavfallet och därefter sätta upp en skylt med hur många kilo mat som slängdes dagen före och hur många som hade kunnat mättas med det.

Kaffet?

– Den största miljöpåverkan sker vid odling och tillverkning av kaffe. Vilken bryggmetod eller liknande som är bäst är en svårare fråga. Det negativa med traditionellt bryggkaffe är att så mycket hälls ut. Då är automatkaffe bättre, säger hon och fortsätter:

– Förespråkarna för kaffekapslar menar att det inte blir något svinn, vilket så klart är bra. Problemet är framför allt behållarna. Det gäller att de verkligen går till återvinning.

Emma Fryksmark ger en rad exempel på ganska små åtgärder som kan få stor betydelse.

– Det handlar till exempel om att släcka lampor, inte minst bordsarmatur, när man lämnar ett rum, att inte låta datorn stå i standby-läge över natten, att undvika engångsmuggar och begränsa antal utskrifter.