25 000 fler arbetslösa

Närmare 364 000 personer var inskrivna på Arbetsförmedlingen i slutet av november. Det är en ökning med 25 000 personer på ett år vilket innebär en arbetslöshetsnivå på 7,2 procent. Motsvarande siffra i fjol var 6,9 procent.

Enligt Arbetsförmedlingens analys beror ökningen till stor del på en lägre jobbtillväxt och att fler personer initialt står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Vår prognos visar att arbetsmarknaden är fortsatt god även om den är mer dämpad än tidigare. Framöver bedömer vi att arbetslösheten fortsätter öka, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Drygt 50 000 (9,2 procent) av alla ungdomar upp till 24 år var inskrivna som arbetslösa.

Antalet varsel på arbetsmarknaden ökade också. I november varslades 5 503 personer om uppsägning. Samma månad förra året var den siffran 3 697.