Upphandlingsmyndigheten är Sveriges modernaste

En liten myndighet med ett stort uppdrag som på kort tid gjort en lång resa. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten som utsetts till Sveriges modernaste myndighet 2019.

Fr.v: Civilminister Lena Micko (S), samt Åsa Olsson och Inger Ek, båda Upphandlingsmyndigheten.
Civilminister Lena Micko (S), samt Åsa Olsson och Inger Ek från Upphandlingsmyndigheten.


– Vi är mycket glada och stolta över att ha utsetts till Sveriges modernaste myndighet. Att vara modern innebär för oss att vi är nyfikna på och öppna för vår omvärld för att tillsammans med andra kunna driva på mot en hållbar samhällsutveckling, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten, till Inköpsrådet.

I motiveringen till priset för Sveriges modernaste myndighet skriver juryn att ”här har man målmedvetet och snabbt skapat en myndighet där alla drar åt samma håll, med högt medarbetarengagemang och med uppdraget i fokus”.

Upphandlingsmyndigheten bildades 2015 och har till uppgift att verka för en rättssäker, effektiv och hållbar upphandling som gagnar medborgarnas och näringslivets utveckling. Myndigheten vann priset i konkurrens med CSN och Ekonomistyrningsverket.

De tre slutkandidaterna bedömdes utifrån fyra kriterier:

  • Kvalitet, enkelhet och effektivitet
  • Engagerade och kompetenta chefer och medarbetare
  • Förnyelse och innovation
  • Hållbar miljö- och klimatmedveten utveckling

Bakom utmärkelsen står Kvalitetsmässan, Statskontoret, PWC, Saco-S och ST.

Priset delades ut på Kvalitetsmässan i Göteborg av civilminister Lena Micko (S). I samma veva utsågs Sollentuna till Sveriges Kvalitetskommun, och Lidingö till Sveriges Digitaliseringskommun.