Så kan Arbetsförmedlingen reformeras

”Nya” Arbetsförmedlingen vill matcha arbetssökande och arbetsgivare med hjälp av automatisering. Det framgår av myndighetens rapport Vissa förutsättningar inför reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen ska i framtiden fokusera på myndighetsutövning. Det innebär i praktiken innebära att registrera arbetssökande, göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar, besluta om insatser och administrera ersättningar till personer i arbetsmarknadspolitiska program.

AI, Artificiell Intelligens, kommer att spela en viktig roll när nedbantade Arbetsförmedlingen möter sina nya förutsättningar. Den arbetsmarknadspolitiska bedömningen bör automatiseras för att vara träffsäker och kostnadseffektiv, skriver myndigheten i sin rapport till regeringen.

Enligt det så kallade Januariavtalet, uppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, ska fristående aktörer bistå Arbetsförmedlingen med att matcha arbetssökande mot lediga jobb.

Arbetsförmedlingen vill motverka oseriösa företag genom att ställa krav på information om bolagens företrädare, samt kontrollera att rätt försäkringar finns och att aktören levt upp till tidigare avtal.

Rapporten framhåller också vikten av god digital självservice till den stora grupp som klarar att söka jobb på egen hand. Eftersom arbetsmarknadspolitik är kostsamt rekommenderas att pengarna satsas på dem som behöver insatserna mest.

– Det här är en väldigt stor och genomgripande förändring som är möjlig att genomföra. Men det snabba tempot då reformen enligt januariavtalet ska vara genomförd 2021 ställer särskilda krav på processen kring reformeringen och är en riskfaktor, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.