Pay it forward

Entreprenören Ishtar Touailat tvingades bli vuxen redan 14 år gammal. Det har format hennes liv – på både gott och ont. En tid var hon så rädd för att misslyckas att hon satte affären före de anställda. Nu vill hon göra tvärtom.

Under sina tre år på Stockholms universitet pluggade Ishtar Touailat stenhårt. Det satt djupt rotat i ryggraden, att vartenda moment var på liv och död. Att varenda tenta var den viktigaste hon någonsin skulle göra.

Inte för att hon ville vara bättre än någon annan – nej, hon drevs av en oro för vad som skulle hända om hon inte tog de poäng hon behövde för att få studiemedel, om hon inte kunde betala för mat eller behålla sin lägenhet. För hon visste hur det var att stå på bar backe.

När hon i samband med sin examen startade sitt första företag Studentkompetens, baserat på en idé om att koppla ihop studenter med näringslivet inför exjobbet, drevs hon av samma oro. Men den här gången drabbade den inte bara henne själv.

– Jag var allt som jag i dag förespråkar att en ledare inte ska vara. Jag var kontrollerande, dominant och auktoritär eftersom jag var livrädd för att misslyckas och därför inte litade på mina medarbetare. Jag detaljstyrde och satte affären först, var besatt av att folk skulle tokleverera och var helt enkelt världens sämsta chef.

 

 

Ishtar Touailat

Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Kandidatexamen i sociologi. Vid sidan av det har hon grundat och drivit sju startups.

Hon tar en paus och andas ut, ”jag måste dricka lite kaffe”, och lutar sig tillbaka i sin stol. Utanför fönstret, på andra sidan Djurgårdsbron, tornar det soldränkta Nordiska Museet.

Genom en annan glasruta ser man rakt in bland Ishtar Touailats tidigare kollegor på Techbuddy – ett snabbväxande gigekonomi-företag där hon under en tid var global affärsutvecklingschef innan hon återgick till att fokusera på Futuristas; hennes bolag för kvinnliga techentreprenörer som bygger på vad hon kallar för ”pay it forward”-modellen. Det vill säga att den som når framgång i sin tur hjälper andra att göra detsamma.

Sju år och sju startups har passerat sedan hennes första försök som ledare. Hon har seglat upp som en av Startupsveriges stjärnor och kammat hem en mängd utmärkelser längs vägen, bland annat utnämndes hon 2018 till en av näringslivets mäktigaste kvinnor av Veckans Affärer.

Hon ställer ner koppen och hittar tillbaka till tråden.

– Rädslan jag upplevde på mitt första företag grundade sig – förutom att jag var ung – i att jag har en ganska trasslig bakgrund. Jag har alltid fått ta hand om mig själv och då har det inte funnits utrymme för att misslyckas. Det gjorde att jag blev egoistisk, trots att jag egentligen var idealistiskt driven och ville skapa skillnad för andra här i världen.

Livets första år spenderade Ishtar Touailat hos sin mormor och morfar i Syrien. Först när hon var fyra år gammal återförenades hon med sina föräldrar i Sverige. Efter deras skilsmässa varvade hon mellan att bo hos de båda, men inget­dera fungerade något vidare. Bara tolv år gammal bör­jade hon därför bo hos vänner, emellanåt på gatan. Efter två års kämpande fixade hon en egen lägenhet och ett jobb på en pizzeria.

– Jag vägrade helt enkelt acceptera situationen. I efterhand kan jag se det som en välsignelse, jag menar, vad hade jag varit utan allt det här? En bortskämd brat som fått allt serverat på silverfat?

Upplevelsen bidrog förvisso till rädslan för att misslyckas. Men det gav henne också det driv som till slut tog överhanden, som grundar sig i en tro på jämställdhet, inkludering och rättvisa.

– Allt jag håller på med handlar om att ge alla lika förutsättningar att ta sig fram i livet på lika villkor, säger hon.

Det var till exempel syftet när hon arbetade som flyktingsamordnare för Röda korset, såväl som när hon drog igång en starta eget-kurs. Samma sak när hon startade Futuristas och sina bootcamps för kvinnliga entreprenörer, där vinsten gick till ett annat bootcamp för kvinnor i Tanzania.

– Jag har svårt för att acceptera absoluta sanningar. Vid den tiden hade jag fått höra att kvinnor är underrepresenterade inom eget företagande för att de helt enkelt inte är intresserade. Men i samband med mina starta eget-kurser, som lockade 2 000 deltagare varje år, kunde jag bygga upp statistik som visade att 42–64 procent av de som deltog var just kvinnor.

Ishtars tre karriärtips:

1. Utkristallisera en vision.

2. Jobba väldigt hårt för visio­nen, men var agil och snabbrörlig så att du inte fastnar längs vägen.

3. Ju mer du växer – ge desto mer tillbaka, annars är du en lort!

 

Kvinnor ville alltså visst bli entreprenörer, konstaterade hon, och genom hennes andra projekt Startup Bootcamp visade hon också att de klarade av att bli det.

– En vann senare Stockholms stads innovationsstipendium.

Med åren har Ishtar Touailat utvecklat en helt annan ledarfilosofi än den som präglade hennes första erfarenhet som chef.

– Ju mer du växer och ju mer inflytande du får, desto mer förpliktigad är du att ge till andra. Gör man inte det så är man en lort, säger hon med armarna i kors.

– Det är det enda som betyder något. Om man inte inser det så borde man hålla på med något annat än företagande.