Obama söker bästa ledartypen

USA:s tidigare president Barack Obama är på jakt efter nästa generations ledare. ”Jag ser mig själv väldigt mycket i en yngre generation politiska ledare”, sa han från scenen på en techkonferens, skriver Veckans Affärer.

 

– Att vara en bra ledare handlar framför allt inte om dig som person, den allra viktigaste egenskapen hos en god ledare handlar om att locka fram kraften hos andra.

Han har fullt upp på sin agenda, Barack Obama. Han är på god väg att slutföra självbiografin om sina åtta år som president och berättar att han är inne på sjunde kapitlet. Det ska bli åtta.

All övrig arbetstid ägnar han åt att hitta och fostra nya politiska ledare. Obama ligger bakom det blivande museet Obama Presidential Center i Chicago. Det ska också fungera som en mötesplats för unga ledare.

– Det handlar om att våga bjuda in människor till samtal och som är smartare än dig, men där din roll som ledare är att orkestrera det samtalet i rätt riktning. Och det är nog min främsta talang, sa han under konferensen, skriver Veckans Affärer.

Han berättade om hur han under åren i Vita Huset i samband med möten släppte in den yngre generationen i diskussionerna.

– Efter att den inre cirkeln hade sagt sitt brukade jag alltid kasta ut en fråga till de mer juniora personerna. Och oftast var det också de som bidrog till att ge ett nytt perspektiv.