Juseks extra fullmäktige: Ja till nytt förbund

Nu är en sammanslagning nära. På Juseks extra fullmäktige under måndagen röstade man enhälligt ja till att gå vidare med planerna på ett nytt förbund. På tisdagen gjorde Civilekonomerna samma sak. "Nu är vi på landningsbanan", säger Juseks ordförande Sofia Larsen.

För drygt ett år sedan röstade Juseks förbundsstyrelse igenom en viljeinriktning om att tillsammans med Civilekonomerna bilda ett nytt förbund. I maj blev det ja till förslaget på ordinarie fullmäktige, och nu – under ett extra fullmäktige på Operaterassen i Stockholm – blev det ytterligare ett ja. Inte en enda ledamot röstade emot styrelsens proposition.

– Det känns jätteroligt och fantastiskt bra. Vi är i en tid då mycket händer i vår omvärld och då gäller det att vi är modiga och fattar strategiskt viktiga beslut för medlemmarnas och förbundets framtid, säger Sofia Larsen, ordförande för Jusek.

Eftersom även Civilekonomernas fullmäktige röstade ja, hålls ett gemensamt fullmäktige den 16 december på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det är det sista steget innan det nya förbundet officiellt blir verklighet. På fullmäktige utses också den nya styrelsen och förtroendevalda till sektionerna.

Sofia Larsen säger att hon är väldigt nöjd med processen som har lett fram till dagens beslut.

– Jag är jätteglad för den gedigna processen vi har haft. Det har varit en förutsättning för att landa där vi har gjort i dag, säger hon.

– Vi är en demokratisk organisation och det är superviktigt att alla får uttrycka sig. Därför har vi haft en ambition om att ha en transparent och väldigt engagerande process.

Elisabeth Åberg från statliga sektionen var en av de som höjde sitt gröna röstkort under fullmäktige.

– Jag tycker att det är ett positivt beslut. Det är för framtiden och vi måste höja blicken och se om vi kan bli starkare, och det utgår vi från att vi kan bli om vi blir ett större förbund, säger hon.

Det var dock inte ett självklart beslut från början, säger hon.

– Vi har varit med och diskuterat frågorna som kommit upp och till slut landat i att det här nog är rätt bra för oss inom staten också. Men det var inte självklart för den statliga sektionen. Vi har ju andra organisationer och möjligheter att synas på arbetsmarknaden genom Saco-S.

Fanns det några orosmoln med sammanslagningen?

– Inte några direkta orosmoln. Det handlar mer om att den statliga sektionen har fungerat ganska väl inom ramen för Jusek, och fått väldigt stort stöd. Det är väl det att man inte riktigt vet vad man får.

Även Ann-Louise Andersson, ordförande för privata sektionen, är nöjd med beslutet.

– Vi tycker det är jätteroligt att få möjlighet att gå ihop med Civilekonomerna, säger hon.

Hur gynnar det här den privata sektionen?

– Ute på de lokala arbetsplatserna arbetar vi tillsammans och det gör att det kommer bli viktigt att ha ett gemensamt förbund. Det kommer att finnas en annan styrka. Sedan följer det ansvar med att vara stor.

Under måndagens fullmäktige klubbade man igenom flertalet stadgar och dokument om det nya förbundets identitet, politik och inriktning.

Bland annat bestämdes medlemsavgiften för det nya förbundet. Den föreslås bli 270 kronor, inklusive inkomstförsäkring, i månaden. Alltså densamma som Juseks medlemmar har i dag. I dagsläget betalar Civilekonomernas medlemmar 281 kronor i månaden.

En annan stor fråga är vad det nya förbundet ska heta. Processen att ta fram ett nytt namn är inne i sin slutfas, och till sin hjälp har man tagit in både språkliga och juridiska experter. Det nya namnet kommer att presenteras på fullmäktige den 16 december, men lanseras på bredare front efter årsskiftet.

Dagen efter Civilekonomernas fullmäktige blev det känt att Juseks ordförande Sofia Larsen inte står till förfogande som ordförande i det nya förbundet. I ett inlägg på Juseks Facebook-sida meddelar hon:

– Stort lycka till med det nya förbundet, det kommer att bli riktigt bra! Fortsätt lev efter vår devis ”Mod att gå framåt – kraft att förändra”.