Fem veckor i ovisshet

Jämställdhetsmyndigheten hade precis kommit igång med sin verksamhet när riksdagen i praktiken beslutade att lägga ned den. Några veckor senare bestämde regeringen att den ska vara kvar. "Det kändes overkligt", säger Lars-Gunnar Engström som är 
senior utredare på myndigheten och ordförande i den lokala 
Saco-S-föreningen.

Lars-Gunnar Engström.

Fredagen den 12 januari 2018 invigdes den nya Jämställdhetsmyndigheten med att dåvarande jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) besökte myndighetens lokaler 
i Angered i Göteborg.

Efter att ha klippt invigningsbandet förklarade ministern:

– Det finns ett kontinuerligt och växande behov av uppföljning, analys, samordning och stöd på jämställdhetspolitikens område. Det är ett strategiskt och långsiktigt arbete.

Under myndighetens första år gick mycket tid åt till att bygga upp verksamheten.

– Engagemanget bland de anställda för de här frågorna var och är mycket stort. Många sa upp sig från andra tjänster för att börja arbeta här. Flera flyttade till Göteborg med sina familjer. Andra valde att veckopendla och gör det fortfarande, berättar Lars-Gunnar Engström som innan han började på Jämställdhetsmyndigheten arbetade som lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet.

Strax före jul, den 12 december 2018, antog riksdagen Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation vilket innebar att anslaget till Jämställdhetsmyndigheten ströps.

– Man får ett år på sig att avveckla verksamheten, sa den moderate riksdagsledamoten 
Hans Rothenberg från Göteborg till Sveriges 
Radio P4 efter beslutet.

Lars-Gunnar Engström berättar att beskedet kom som en kalldusch för många av de anställda.

– Efter valresultatet visste vi att det var oklart läge för oss. Med de flesta trodde nog ändå inte att vi skulle läggas ned. Vi hade ju bara funnits 
i mindre än ett år när beskedet kom.

– Många blev mycket besvikna. Luften gick ur oss. Det kändes som om vi inte hade fått chansen att ta tag i de här frågorna.

En del av de anställda började direkt efter nedläggningsbeslutet att leta efter andra jobb. Några sa upp sig.

– Men det var ingen flykt. Vi försökte göra det bästa av situationen och arbete med de uppgifter och uppdrag som vi hade. Den långsiktiga planeringen sattes dock på paus.

– Samtidigt visste vi att regeringen ville att vi skulle vara kvar. Vi levde på hoppet och tolkade olika signaler så positivt som möjligt. Greppade om det lilla halmstrå som trots allt fanns. Men många var så klart jätteledsna.

Ett par veckor senare, 21 januari 2019, läste Stefan Löfven i riksdagen upp sin regerings
förklaring och förklarade bland annat: ”Vi är en feministisk regering. Jämställdhetsmyndigheten blir kvar.”

Lars-Gunnar Engström hoppas att hotet mot myndighetens existens är över.

– Vi vill etablera oss och visa att vi verkligen behövs. Oavsett framtida majoriteter i riksdagen ska det vara självklart att det ska finnas en jämställdhetsmyndighet.