"Ledarskap är ett lagspel"

Solidaritet och sammanhållning är viktiga ledord för fotbollstränaren Pia Sundhage. Alla spelare ska känna sig som en del av laget: både de som betecknas som stjärnor och de som sitter på avbytarbänken.

− För att få en annan människa att nå sitt mål måste man börja där hon står. Man måste skapa en relation för att kunna ge bra feedback, säger hon.

Som ledare tycker hon också det är viktigt att klara av att stå för sina beslut när det blåser runtomkring en.

− Man måste vara ganska modig och kunna hantera kritik, inte minst i den här branschen. Det är inte alltid lätt att som kvinna peka med hela handen i fotbollens värld, säger hon.

Hon återkommer till ord som ”laganda”, ”solidaritet” och ”sammanhållning”. Fotbollsspelare konkurrerar med varandra om jobb och utmärkelser, men i slutändan är fotboll en gemensam prestation. För att det ska gå bra för laget måste spelarna kunna samarbeta, och då behöver alla känna att de ingår och är viktiga, förklarar hon.

− Solidaritet är jätteviktigt för mig. Jag tror inte på att ensam är stark. Ensam är bara ensam. Det har jag med mig från min uppväxt. Hemma fick vi lära oss att man inte kan göra allt bara för sin egen skull. Vi var sex syskon och då kan man inte alltid komma först.

Pia Sundhage

Gör: Fotbollstränare och före detta fotbollsspelare. Vann två OS-guld som förbundskapten för USA och ledde det svenska damlandslaget år 2012–2017. I juli utsågs hon till förbundskapten för Brasiliens damlandslag.

Att ensam inte är stark gäller även i ledarskapet. Hon berättar att hon med åren fått större insikt om betydelsen av att se sina egna brister och omge sig med personer som kan sådant hon själv inte är så bra på.

− Jag har lärt mig att vara noga med vilka jag jobbar tillsammans med i mitt ledarskap, säger hon.

Pia Sundhage pratar gärna om hur hon ser på sitt eget ledarskap och vad som fungerar för henne, men är försiktig med att ge råd till andra.

Hon tror inte att ett sätt fungerar för alla – det finns ingen genväg till att bli en bra ledare.

− Jag tror inte att jag hade varit en bättre tränare för tio år sedan om jag hade vetat det som jag vet nu. Man lär sig saker längs vägen. Det är så man växer som ledare, och som människa. Men ett tips har jag, som jag fått från min mentor: Du ska vara dig själv.