AI-robotens första rekrytering

I juni genomfördes världens första anställningsintervju av en social intervjurobot. Den gick som planerat.

Bakom intervjun på rekryteringsföretaget TNG ligger månader av utvecklingsarbete och nära 200 intervjutester. Uppdragsgivare var Upplands-Bro kommun som valt att rekrytera en digitaliseringssamordnare med hjälp av en automatiserad AI-robot.

– Att programmera och utveckla Tengai har varit en otroligt spännande och lärorik resa. Från att studera interaktion mellan oss människor, till att överföra det på Tengai. Därför var det glädjande att se att det lyckades – speciellt med tanke på den positiva kandidatåterkoppling som vi fick, säger robottränaren Sinisa Strbac.

Intervjuerna ledde så småningom till att Anders Örnhed fick tjänsten som samordnare på kommunen.

– Det blir ju väldigt annorlunda än att bli intervjuad av en människa. Man får till exempel ingen bekräftelse på om man har svarat tillräckligt mycket, säger Anders Örnhed om upplevelsen till Sveriges Radio P4 Stockholm.