Så tar du hem sommarjobbet

Extrajobb och sommarjobb förbättrar oddsen markant. Förutom en rejäl skjuts ekonomiskt innebär det såväl erfarenhet som en eventuell språngbräda ut i arbetslivet. Men hur får man jobbet? Beatrice Partain har sommarvikarierat som vd på Adecco Group med en lön på 100 000 kronor, efter att ha vunnit bemanningsföretagets årliga tävling om posten. Här är hennes bästa tips.

  1. Anpassa det personliga brevet. Ett bra personligt brev gör hela skillnaden. Det tar tid att anpassa för varje tjänst du söker, men det är värt det, jag lovar. Och be någon korrekturläsa!

  2. Ta visitkort. Många går runt och delar ut CV:n och det är jättefint. Men ta också företagets visitkort så att du kan gå hem, göra research och sedan höra av dig väl förberedd

  3. Sök jobb inom 
din profession … Det är det bästa sättet för att få in en fot i branschen – och för att testa om yrket verkligen passar dig. När jag sommarjobbade som mjukvarutestare kom jag till exempel på att jag absolut inte ville jobba som mjukvarutestare.

  4. … men var inte rädd att jobba med vad som helst. För man lär sig av allt. Att instruera 70-åriga damer att dansa salsa på onsdagskvällarna lärde mig otroligt mycket om ledarskap.

  5. Gå på arbetsmarknadsmässor. Seriöst. Gör det. Gå på företagsevent och lunchföreläsningar också. De här människorna är ju där specifikt för att rekrytera. Det är som upplagt för att det ska bli bra.