Saknas: Studentbostäder

Det råder fortsatt stor brist på bostäder för studenter. I tolv städer är behovet skriande, visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer.

– Vissa studentkårer berättar om studenter som hoppar av sina drömutbildningar och flyttar hem igen för att bostadssituationen helt enkelt blir omöjlig. Framför allt kommunerna måste ta ett helhetsansvar för bostadssituationen så att studenter kan bo där de studerar, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS.

Av årets undersökning framkommer att tolv städer, däribland Stockholm, Uppsala och Göteborg, är rödmarkerade. Det innebär att staden ifråga inte kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom det första halvåret.

Linköping har tappat sin gulmarkering (kan erbjuda lägenhet någon gång under höstterminen) och har fått en röd. Universitetet har växt i omfång och ökat antagningen med åtta procent.

– Det kan ta upp till ett år att få ett förstahandskontrakt. Ett alternativ är att bo i en temporär boendeform tills du får ett fast boende. En del studenter får tag på ett andrahandskontrakt men då vet de sällan hur länge de får stanna kvar där, vilket skapar oro. Psykisk ohälsa är hög bland studenter och boendesituationen kan vara en orsak till varför studenter mår sämre, säger Sara Sandberg som är boendeombud på Studenternas hyresgästorganisation till Dagens Nyheter.

I nio studentstäder är det möjligt att få en lägenhet inom en månad. På ”gröna” listan återfinns bland andra Västerås, Gävle och Östersund.

Totalt har 279 300 personer antagits till höstens högskoleutbildningar.