Rekryterarens bästa tips om anställningsintervjun

Svara på lönefrågan, gör en säljpitch i slutet och lyssna. Det är tre råd när du sitter i en anställningsintervju. "Ställ gärna motfrågor om det är något du inte förstår", säger Ylva Ottosson, senior recruitment consultant på Jurek.

Med 20 års erfarenhet från anställningsintervjuer och en bakgrund från bland annat Proffice har rekryteraren Ylva Ottosson sett och hört det mesta. Hon tycker att vi generellt är bra på att marknadsföra oss själva, även om vissa branscher sticker ut lite extra.

– Jag ser skillnader mellan olika yrkeskategorier. Personer som jobbar inom försäljning är duktiga på att sälja in sig själva också. De som jobbar inom marknad och kommunikation är duktiga på att kommunicera.

Ylva Ottossons bästa råd under anställningsintervjun:
1) Lyssna noga. Var lyhörd i mötet och lyssna. Ställ gärna en motfråga om du inte riktigt förstår frågan. Det är vanligt att du får öppna frågor som ”berätta om din bakgrund”. Det är en stor fråga som du kan skapa dialog kring genom att svara ”var vill du att jag ska börja?”

2) Pausa ibland. Ofta blir man lite ivrig till exempel när man ska berätta vad man har gjort. Då är det lätt att det blir en monolog, så pausa ibland när du levererar dina svar. Våga vara tyst några sekunder så kanske du får en följdfråga.

3) När du vill ha en fråga du inte får. Du kanske har förberett dig på en fråga om dina drivkrafter och vill gärna berätta om det. Om du inte får den frågan, försök vara lite smart och väv in det i något annat svar, kanske i slutet av intervjun då man ofta får frågan ”är det något mer du vill berätta?”.

4) Gör en summering. I slutet av intervjun kan du göra en liten säljpitch. Då kan du säga att ”jag tycker jag har fått fram allting bra och är intresserad av det här jobbet, det är precis vad jag vill göra framåt och jag tror att jag kan bidra med de här tre sakerna”. Gör det även om du redan har sagt det och det står i ditt CV. Ta chansen!

5) Var redo för lönefrågan. De flesta tycker att den är svår men den kommer i princip alltid och numer ganska tidigt i processen, ibland redan på telefon. Ge ett svar. Jag tycker det är okej med ”jag kan inte svara på det nu/jag behöver veta mer/jag vill inte gå in i den nu/jag vill fundera lite”. Men är man är aktivt jobbsökande anser jag att det är en fråga man bör fundera igenom. Vad vill jag landa i? Det finns olika sätt att svara på den. Exempelvis ”i dag tjänar jag 40 000 kronor och vet inte exakt vad den här rollen ligger på. Tror du det är rimligt med 45 000? Att vara rak och transparent från båda håll är en bra sak.

Hur möter jag lite svårare frågor?
– Den jobbigaste frågan är nog den man inte förberett sig på. Om man har en lucka i sitt CV är man troligen redan förberedd på att berätta om det. Att bli ställd är nog svårare än att få frågor om lön, CV-glapp eller svagheter. Jag brukar ställa en fråga som många tycker är svår: ”Kan du berätta för mig vad du inte är och vad vi inte kommer att få om vi anställer dig?”.

– Den har inte gått att förbereda sig på och ger mig väldigt mycket eftersom svaret blir ärligt. Dessutom skapas en bra dialog mellan oss.

Vilken är den knasigaste intervjun du har gjort?
– En person hade dragit ut en visdomstand och gjorde grimaser under hela intervjun. Jag fattade ingenting och fick så konstigt intryck. Jag fick veta anledningen först efteråt men det hade varit bra att få veta i förväg förstås, haha.