Miljardsatsning på rättsväsendet

3,7 miljarder kronor mer fram till 2022. I dag presenterade Liberalerna regeringens kommande budgetsatsning på rättsväsendet. ”Den med störst våldskapital ska inte bestämma. Vi ser att antalet brott ökar medan antalet poliser minskar”, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under en pressträff enligt SVT.

Nästa år kommer rättsväsendet att tillföras 708 miljoner kronor extra. Från 2022 beräknas tillskottet uppgå till 1,4 miljarder kronor årligen.

Bland mottagarna i budgetpropositionen finns Kriminalvården, Domstolsverket, Kustbevakningen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Tullverket och Statens institutionsstyrelse.

Liberalerna uppgav att satsningen är en följd av partiets krav i budgetförhandlingarna med regeringen, och enligt rättspolitiska talespersonen Johan Pehrson kommer tillskottet bland annat innebära fler åklagare.

– Många av oss är förbannade och oroade över gängkriminaliteten som breder ut sig i samhället, sade Nyamko Sabuni.

Regeringens kommande budget presenteras i sin helhet den 18 september.