Här är svenskarnas drömjobb

Många vill bli ingenjörer. Men yrkeskategorierna ekonom och kommunikatör hamnar på fjärde respektive sjätte plats över svenskarnas drömjobb i Manpower Work Lifes årliga arbetslivspanel.

Ingenjör kammade hem förstaplatsen för andra året i följd. På andra och tredje plats över svenskars drömjobb hamnade säljare och administratör.

Resultaten är en sammanvägning av båda könen. Ser man däremot till enbart kvinnor kommer ingenjör först på femte plats medan administratör pekas ut som drömjobbet nummer ett.

– Det är tråkigt att det inte finns fler teknikyrken bland kvinnornas drömjobb, men tack och lov finns många goda initiativ som vill ändra på detta. Och det verkar som att det börjar ge resultat. Unga kvinnor listar både entreprenör, programmerare och ingenjör bland sina drömjobb, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group.

Andelen som anser det viktigt att landa sitt drömjobb har sedan 2016 ökat från 26 till 40 procent. Likaså ökar självförtroendet att nå sitt mål, från 30 till 41 procent.

Möjligheten till personlig utveckling är det som lockar mest när det kommer till drömjobbet. Att bidra till en positiv samhällsutveckling värderas också högt. Faktorer som hög lön och status kommer långt ned på listan.