Dra nytta av din erfarenhet när du söker jobb

Att vara äldre än sina jobbkonkurrenter är något man kan dra fördel av. Ledarcoachen Rebecka Zucker har sammanställt strategier för att visa att du är rätt person för tjänsten.

Det är i en artikel i Harvard Business Review som ledarcoachen Rebecka Zucker delar med sig av några tips inför anställningsintervjun. Råden riktar sig till dig som är lite eller mycket äldre än dina konkurrenter om ett jobb.

Fokusera på entusiasm i stället för på erfarenhet
Visa entusiasm och passion för den tjänst du söker framför att berätta hur många års erfarenhet du har.

Beskriv hur du kan tillföra mervärde
Lyssna noggrant, ställ öppna frågor och var nyfiken på arbetsgivaren/företaget. Då förstår du organisationen och utmaningarna och kan berätta hur du kan tillföra lösningar och mervärde.

Ha en ödmjuk inställning till samarbete
Undvik att signalera en hierarkisk stil genom att fråga om kontrollfunktioner och titlar. Det kan uppfattas som att du har svårt för teamwork. För yngre medarbete är lagarbete norm. Berätta om hur du tidigare arbetat med folk i olika roller och på olika nivåer. Var tydlig med hur du vill dra nytta av kollegors olika erfarenheter.

Skoja gärna – men använd inte gammalmodiga uttryck
Humor är bra och visar att du är kul att jobba ihop med. Men undvik distans till rekryteraren genom att slänga dig med gammaldags uttryck. Det är viktigt att du pratar om sådant som alla yngre människor kan relatera till.