Det här är viktigast för unga jobbsökande

Bra arbetsmiljö och trevliga kollegor är de faktorer unga studenter och akademiker värderar högst. Det visar en undersökning från Academic Works med 7 000 young professionals.

Begreppet ”bra arbetsmiljö” avser inte den fysiska arbetsmiljön utan den sociala, det vill säga relationerna på arbetsplatsen.

– Företag som lyckas skapa en god arbetsmiljö och dessutom vet hur de ska förmedla detta till potentiella medarbetare har ett försprång i jakten på nya medarbetare. Många arbetsgivare låter HR och rekryterande chefer berätta hur det är att jobba hos dem. Lyft istället fram medarbetarnas egna erfarenheter. Det ger en mer trovärdig bild av företaget och den sociala miljön på företaget, säger Julia Granström, employer branding specialist på Academic Work.

Fjolårsvinnaren ”bra chef” kommer på en fjärde plats i undersökningen, som genomförts av Kantar Sifo, och nykomlingen ”trygg anställning” är sexa.

– Begreppet ”trygg anställning” definieras nu bredare av målgruppen. Det handlar inte längre endast om anställningsvillkoren utan också om likabehandling, mångfald, jämställdhet och möjlighet till långsiktig utveckling.