Experten: Så tacklar du jobbångesten

Många kommer i dagarna tillbaka från semestern med mer eller mindre prestations- och jobbångest. Psykologen Liria Ortiz delar med sig av sina bästa råd för hur du tar dig igenom de första arbetsdagarna.

Att trycka tillbaka sina känslor av ångest och olust är det sämsta man kan göra. Det säger psykologen, psykoterapeuten, och författaren Liria Ortiz. Hon är känd från tidningar och tv och har mångårig erfarenhet av bland annat ångestproblematik.

– Ta kontakt med din känsla. Fly inte från ångesten. Det är normalt att känna den. Ja, det känns jobbigt att känna att ”nu måste jag börja prestera igen och det känns som jag inte kommer att klara av det, jag kommer att gå under”. Men ju mer man undviker sin ångest desto mer ökar den. Och varför då? Jo, för då kommer katastroftankarna.

– Det är inte bara den faktiska uppgiften man har att klara av utan också att hantera alla sina negativa tankar om sig själv.

Samtidigt som man möter sin egen känsla av otillräcklighet, tipsar hon om att försöka plocka fram tidigare erfarenheter.

– Hur kändes det förra året, och året dessförinnan? Du känner ångest de två första dagarna, sedan kommer du igång med jobbet igen och känner att det är okej.

Liria Ortiz driver eget företag. Men under sina år som fast anställd använde hon sig av en metod som för henne fungerade väl.

– När jag kom tillbaka hade jag med mig bilder från min semester som jag placerade synligt för att hjälpa mig själv.

"De allra flesta företag har ökat kraven på prestation, mer vinst, och samtidigt effektiviserar man".

Hennes andra huvudstrategi för att ta sig igenom första veckan på jobbet är att inte ta sig vatten över huvudet.

– Börja med att prestera på en nivå som du klarar av. Fråga dig själv ”kan jag på något sätt inleda lite lugnare de första dagarna?”. Du kanske kan prata med dina kollegor eller din chef om det också.

Upplever du att prestationsångesten överlag har ökat i samhället?
– Ja, och det är inte bara ett psykologiskt problem. De allra flesta företag har ökat kraven på prestation, mer vinst, och samtidigt effektiviserar man. Och självklart påverkas vi av det. I dag ska en individ klara fler uppgifter än tidigare. En del trivs med det, men det finns alltid några som inte gör det.