"En bra ledare frigör andras potential"

Hon har utsetts till framtidens kvinnliga ledare och listats som en av Sveriges 101 supertalanger. Här berättar Almedals-aktuella Ishtar Touailat om vad hon menar krävs för ett framgångsrikt ledarskap i framtiden.

I våras lämnade Ishtar Touailat jobbet som innovationschef på IT-jätten Tieto där hon drev en AI-inkubator. Hon fortsatte karriären som affärsutvecklingschef med fokus på AI och innovation på snabbt växande Techbuddy, ett startup-bolag som erbjuder techsupport i gig-form.

Under Almedalsveckan fanns hon på plats som panelmedlem i ett seminarium under rubriken Så rustar du för framtidens utmaningar som ledare.

Hur ska framtidens ledarskap utövas?
– De värderingar som organisationen, eller en själv som individ, har måste genomsyra ledarskapet. För mig handlar det om mångfald, jämställdhet och inkludering. Det påverkar alla mina beslut vare sig jag rekryterar, driver affärer eller utvecklar nya tjänster eller produkter. Autenticitet är vår nya valuta och värderingsdrivet ledarskap är det enda sättet att engagera, entusiasmera och stärka medarbetarna, säger Ishtar Touailat och fortsätter:

– Det är väldigt intressant att se hur millennials efterfrågar en annan typ av ledarskap i dag – man vill inte ha en chef utan en ledare. De vill tillhöra en tribe, alltså vara en del av någonting större. En bra ledare har förmågan att utöva sin makt och sitt inflytande för att stärka andra och frigöra deras potential, både på arbetsplatsen och privat.

"Autenticitet är vår nya valuta"

Hur har Techbuddy anpassat sig för framtidens arbetsliv?
– Dagens Industri kallades oss nyligen ”ett Uber för techsupport” och det är mycket riktigt vår affärsidé. Vi drivs av att skapa en digital demokrati och digital inkludering. Alla ska ha rätten att vara digitalt uppkopplade, oavsett bostadsort. Vi driver en gig-ekonomi där alla har förutsättningar att inkluderas på arbetsmarknaden, oavsett IT-kompetens eller inte utbildar vi medarbetarna. Genom att erbjuda anständiga arbetsvillkor kan vi på lång sikt bygga en hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt.

Dina goda råd till andra som står inför en förändring?
– Enligt World Economic Forum kommer 42 procent av alla amerikanska yrken att ersättas år 2025. Då är inte den huvudsakliga frågan huruvida robotar kommer ta över alla våra jobb, utan om vi har förmågan att återuppfinna oss själva om och om igen. Det handlar om att utveckla future skills, det vill säga framtida färdigheter. När den nya arbetsmarknaden uppstår krävs egenskaper som kreativitet, agilitet och nyfikenhet samt förmågan att kunna samverka med olikheter, såväl maskiner och robotar som olika personer med olika bakgrunder.