Här är akademikernas hjärtefrågor i EU-valet

Klimatfrågan, att bromsa högerextrema partiers inflytande, och migrationspolitiken. Det är de tre viktigaste sakfrågorna för akademiker i EU-valet på söndag 26 maj.

En stor majoritet, 90 procent, av akademikerna tycker att EU-samarbetet spelar en viktig framtida roll. Men varannan anser samtidigt att den demokratiska utvecklingen försämrats de senaste fyra åren. Det visar en undersökning från Novus på uppdrag av Saco.

Akademikerna anser att klimatfrågan är den enskilt viktigaste, följd av att förhindra att högerextrema partier får ökat inflytande samt migrationspolitiken.

– Världen står inför en akut klimatkris som måste tas på allvar. Alla medlemsländer inom det europeiska samarbetet behöver gemensamt komma överens om lösningar och tydliga mål att uppnå, säger Saco-ordföranden Göran Arrius.