Stressad? Här är varningsklockorna

Vägen till utbrändhet kantas av en rad varningssignaler från kroppen. Magproblem, ständiga förkylningar, humörsvängningar och oro är några symptom på för mycket stress och för lite vila.

– Har vi inga pauser, ingen vila eller nedvarvning i vardagen och sedan sover dåligt, då uppstår problem och slitage i kroppen. Då blir vi gradvis sjuka, säger Giorgio Grossi, forskningsansvarig på Stressmottagningen i Stockholm till Breakit.

Med motiveringen ”hjärnan är inte byggd för det” sågar han också uppfattningen att effektiva personer klarar att hålla flera bollar i luften samtidigt.

I Breakits undersökning med svenska entreprenör framkom att 38 procent ansåg att deras hälsa försämrats sedan de startat eget. Ingen tid för återhämtning i kombination med extrem stress resulterade i såväl fysisk som psykisk ohälsa.

Giorgio Grossi varnar för att ignorera kroppens signaler. Att självmedicinera med alkohol, nikotin och koffein i kombination med minskad sömn, motion och umgänge leder oundvikligen mot utbrändhet.

– Man prioriterar bort allt som gör en frisk. Eftersom man raderat allt som heter återhämtning från livet återstår enbart slitage. Då är det en naturlag att man går in i väggen så småningom, säger han.