Krönika: Hålfotsinlägg och bettskena – inget som "sparks joy"

Det började med en stilla förhoppning om någon sorts ergonomisk förbättring, det fortsatte med ett ländryggsstöd. En mjuk kudde att spänna fast i stolen för bättre arbetsställning. Sedan spårade det ur.

I min strävan efter en funktionell kropp har jag kommit i kontakt med många olika yrkesgrupper. De är välvilliga och snälla. De har alla något att erbjuda – och det är det som är problemet. Jag har fromt sagt ja till det mesta. På kort tid har jag samlat på mig bland annat bettskena, hålfotsinlägg och handledsstöd. Än så länge har jag lyckats stå pall mot en pilatesboll.

Nuförtiden är det så fruktansvärt mycket som ska hinnas med: knipövningar, käkavslappning, sjukgymnastik, 10 000 steg om dagen och sedan träning på det. Den ena vill att jag ska göra fotgympa och den andra att jag ska göra handgympa. Allt ska prioriteras – samtidigt.

Ibland funderar jag på om jag kunde göra allt på en gång. In med bettskenan, på med stödstrumporna, ner på yogamattan och så höftlyft eller tennisboll på triggerpunkter eller vad det nu var jag skulle göra. Njuta av egentid?

För ett tag sedan var jag hos en naprapat. Hon frågade om jag var nöjd med mina hålfotsinlägg. ”Ja, jätte” svarade jag – stolt över att faktiskt använda dem. Hon sa att jag skulle ha mjuka inlägg i stället. Sedan undrade hon om jag var nöjd med min kontorsstol, min nya och dyra stol med inbyggt ländryggsstöd. ”Ja, den har inbyggt ländryggsstöd”, svarade jag stolt. Men min stol var kass, jag borde ha en annan, tyckte hon. Så fortsatte det. Till och med min nya bh var dålig.

Här har jag försökt göra allting rätt, så är det ändå någon som vill att jag ska köpa ännu fler grejer. Jag orkar inte mer! Snart blir det utrensning à la städgurun Marie Kondo på alltihop, och jag kan lova att om det är något som inte ”sparks joy” för mig så är det hålfotsinlägg och bettskena.

I stället ska jag arbeta i omöjliga ställningar, kanske på en dum men snygg pall. Jag ska bita ihop käkarna och njuta av varje sekunds huvudvärk. Olämpliga skor och kassa axelremsväskor. Svik tallriksmodellen, våga vägra knipa. Total anarki!

Denna krönika publicerades första gången i Jusektidningen Karriär #2 2019. Skribenten svarar själv för åsikter i texten.