”Stå på dig och ge inte upp”

Många sa att det var omöjligt att få jobb på FN som nyutexaminerad jurist, men det stoppade inte ­Yasmine Sherif – redan som 25-åring skrev hon sitt första FN-kontrakt.

"Ingenting är omöjligt om du har en dröm", säger hon.


Yasmine Sherifs val
i livet har styrts av värderingar hon tidigt fick med sig hemifrån. Med en småländsk mamma som redan som 16-åring åkte till Frankrike för att studera franska, och en pappa som kom från Egypten men arbetade som läkare i Sverige, var det en mångkulturell uppväxt.

– Jag fick tidigt lära mig om orättvisor, civilrättsrörelsen och att vara öppen för olika kulturer. Och att det viktiga inte var framgång för att bli rik, utan för att hjälpa andra, berättar hon.

Drömmen om ett jobb på FN startade redan som barn och som juridikstuderande valde hon den, då nya, inriktningen mänskliga rättigheter.

– För mig var det en självklar inriktning, även om många tyckte att det var konstigt – ”hippie­juridik”, som de kallade det. Jag tror jag var bland de första på den tiden med en examen i både internationell folkrätt och mänskliga rättigheter, säger hon.

Ett sommarlov åkte hon till Frankrike för att läsa franska och tog bussen över till Genève för att fråga hur hon kunde få jobb på FN.

– Jag fick svaret att jag skulle söka praktikplats, berättar Yasmine Sherif.
Sagt och gjort. Hon skickade flera brev, men fick inget svar. Efter juridikexamen 1987 tänkte hon ett steg längre:

– Jag tänkte att jag måste vara lite kreativ och såg att det var en svensk, Jan Mårtenson, som var chef för FN:s centrum för mänskliga rättigheter. Så jag skrev ett brev på skrivmaskin på svenska och lade i ett brunt kuvert som jag adresserade till honom.

Det tog sex månader innan hon fick något svar. Men hon blev erbjuden praktiken hon sökt.

– De berättade senare att mitt brev kommit fram, men att ingen förstått vad det stod. De lämnade det vidare till Mårtenson som kunde läsa om min passion för mänskliga rättigheter och också trodde på mig, säger hon och konstaterar att hennes passion, och att hon varit ärlig om sina drömmar, varit avgörande flera gånger under hennes karriär.

Men hon har heller aldrig varit rädd för att ta de svåra uppdragen. Bara 25 år gammal, 1990, tog hon en tjänst i Afghanistan och mötte både hårt arbete och mänskligt lidande.

– Där såg jag varför jag valde det livet – att jag ville hjälpa människor, förklarar Yasmine Sherif.

Det har nu gått 30 år sedan dess och hon har ett CV som imponerar. Men hon är långt ifrån överlägsen, utan bjuder på sig själv och har hela tiden skrattet och leendet inom räckhåll.

– Jag tror det är viktigt att vara sig själv och att vara ödmjuk, men inte kompromissa med sina värderingar. Jag har referensramar som visat vägen och har inte följt ledare blint, säger hon.

Hon har vågat ta risker och göra det som känns rätt. Hon har lämnat FN, inte bara en gång utan flera, för att växa och utvecklas inom nya områden, gått mot strömmen och skrivit en bok som tydligt står för hennes nuvarande dröm: en reformation av FN. Boken lanserades 2015 och blev en bästsäljare på FN:s bokhandel i New York.

– Jag har alltid försökt att stå nära mina värderingar och ha tilltro. Om du verkligen har en dröm och vill nå ett mål så finns det inget som kan stoppa dig, inget är omöjligt. Du måste bara ha en inre karta, ta de rätta stegen, stå på dig och inte ge upp.

Läs mer: Proffsens hacks för att kickstarta utlandskarriären