Så får du drömjobbet i sommar

Sommarjobb är ett bra tillfälle för att få in en fot på arbetsmarknaden. Ulrika Husmark, karriärplanerare på Jusek, tipsar om vad du bör tänka på när du söker jobb.

Merparten av svenskarna tar ut sin semester på sommaren. Men även om många går på ledighet och ersättare behövs är det inte alltid platserna utannonseras.

– Det brukar inte vara något problem för Juseks medlemmar att hitta sommarjobb. Men tänk på att de annonser man ser bara brukar vara toppen på isberget. Gör därför spontana ansökningar, säger Ulrika Husmark som är karriärplanerare på Jusek.

En god start på jobbsökandet är att tänka igenom vad man tycker är intressant med sin utbildning och sedan söka utifrån det, tipsar hon. Det är också klokt att ta på sig arbetsgivarens glasögon. Utgå inte enbart från vad du själv vill göra, tänk också igenom vad du kan tillföra och bidra med på arbetsplatsen.

– Arbetsgivaren vill inte bara göra någon en tjänst. Motivera varför du söker dig till en viss arbetsplats. Många arbetsgivare vill ha någon som tar egna initiativ, men det beror så klart på vad det är för en verksamhet.

Inför förra sommaren gjorde Företagarna tillsammans med rekryterings- och bemanningsföretaget Student Consulting en undersökning av företagares och arbetssökares förväntningar inför sommarens arbetsmarknad.

Över 1 000 svar från företagare och nära 2 700 svar från arbetssökare visade att bristen på arbetskraft med rätt kompetens gjorde att företagen kände en viss pessimism inför utsikterna att hitta rätt personer. De arbetssökande var på samma sätt optimistiska inför möjligheten att hitta ett jobb.

Undersökningen visade också att företagarna överskattade vikten av pengar och bra lön för de arbetssökande, och underskattade behovet av möjlighet till jobb även efter sommaren, bra kollegor, och flexibla arbetstider.