Proffsens hacks för att kickstarta utlandskarriären

Att göra karriär utomlands kan ­kännas som en ouppnåelig dröm – men det är inte omöjligt. Det gäller bara att känna till genvägar, förstå ­terminologin och veta vilka jobb du ska söka. Henrik Rydén på karriärplatt­formen ­Impactpool bjuder på tips som kan hjälpa dig ut i världen.

Att söka jobb utomlands är en djungel av outtalade kvoter och svår terminologi, full av titlar och tjänstenivåer som kan få den mest envisa att ge upp. Impactpool är en svensk karriärplattform som erbjuder hjälp till talanger som drömmer om en internationell jobbkarriär på organisationer som arbetar med globala utmaningar, till exempel FN och Unicef.

– 2014 startade vi en Facebooksida som riktade sig till folk som sökte internationella tjänster inom det här området. På tre månader fick vi 100 000 följare, då bestämde vi oss för att hoppa av våra FN-karriärer och starta ett gemensamt bolag, säger Henrik Rydén, som grundade företaget tillsammans med Magnus Bucht och Jon Olsson.

– Det kan vara extremt komplext att söka internationella jobb och vi har arbetat inom den här sektorn länge vilket gör det lättare för oss att hjälpa andra, för det är många gånger svårt att förstå rekryteringsprocessen.

För Jusektidningen Karriärs läsare delar han med sig av några viktiga tips för den som vill starta en internationell karriär. Det första: Att kunna flera språk.

– Ju fler språk du kan desto bättre, sedan är det vissa språk som är mer åtråvärda än andra. Språkbehoven följer ofta utvecklingen i världen, just nu är det mycket fokus på flyktingkriser och väpnade konflikter i Västafrika så arabisk- och fransktalande är eftertraktade. Ett annat måste är en akademisk examen.

Enligt Henrik Rydén är en masterexamen ofta ett krav som ställs i jobbannonser till FN, medan en kandidatexamen många gånger är ett måste för jobb vid till exempel Rädda barnen och Röda korset.

– Sedan styrs detta även av vilken roll du söker. I till exempel ett flyktingläger så är man mer ­öppen för dig med en kandidatexamen, medan man vid ett huvudkontor i New York är hårdare på att du har rätt examen.

Det är ofta lättare att komma in i systemet via jobb på fältet. Så innan du börjar sätta upp dina karriärmål bör du tänka igenom vad det är du verkligen vill göra, och vilka steg du är villig att ta på vägen.

– En tumregel är att jobb på huvudkontor är mer konkurrensutsatta. I situationer av kris, när stora mängder pengar strömmar in i ett land eller i ett visst område, skapas det snabbt många nya jobbmöjligheter.

I konkurrensen med andra sökande framträder en sak tydligt: Tidigare erfarenhet från arbete utomlands värderas högt. Men det är också viktigt att se över kraven i jobbannonsen.

– Man måste uppfylla kraven, särskilt när det gäller jobb i FN. Står det att du ska ha till exempel fem års erfarenhet av något så räcker det inte med fyra år och sex månader.

Innan du söker rekommenderar han också att du studerar hur man skriver en ansökan. De internationella organisationerna och företagen är ofta mest intresserade av att se ett CV som fokuserar på resultat och aktiviteter.

– Det handlar alltså inte bara om en lista på vilka jobb du haft utan till exempel vad ditt jobb har bidragit med eller hur många som blev påverkade av eller tog del av det du gjorde.

Om du sedan kommer så långt att du blir kallad till intervju så rekommenderar ­Henrik Rydén att du sätter dig in i hur intervjun kommer att gå till. Nästan alla organisationer använder kompetensbaserade intervjuer och utifrån jobbannonsen går det att, till viss del, förutsäga vilka frågor som kommer.

– Använd exempel på hur du hanterat en uppgift eller situation, till exempel ”2003 hade vi också den problematiken och löste det så här och så här”, säger han.

Och det handlar sällan om långa intervjuer, max 45–60 minuter, så det gäller att snabbt kunna ge genomtänkta svar. Är du väl förberedd ökar chanserna.

– Det finns ett stort behov inom organisationerna av kvalificerad personal med Jusek-­medlemmarnas profiler. Jag vill verkligen uppmuntra till att testa att ta klivet ut i en internationell karriär, avslutar Henrik Rydén.

Lär mer:
Yasmine Sherif, chef för Education Cannot Wait på Unicef: "Stå på dig och ge inte upp!"