Efter varslet på AF: ”Det har varit en tung dag”

Igår kom beskedet att Arbetsförmedlingen varslar 4500 medarbetare. Varslet var väntat, men ändå oväntat stort, säger Helén Justegård som är ordförande för Saco-S på Arbetsförmedlingen.

– Det har cirkulerat rykten en tid efter M och KD:s budget, så vi visste att Arbetsförmedlingen fanns med som en del i det politiska spelet. När budgeten kom nämndes siffran 4500, men också 2000 och 3000. Så det har varit olika siffror där man gissat lite. Sedan fick vi den slutgiltiga siffran igår kväll (läs tisdag). 

Av Arbetsförmedlingens cirka 13500 anställda är 5500 medlemmar i Saco-S. Reaktionerna från dem har inte låtit vänta på sig.

– Vi var ute och pratade med medlemmarna i dag på förmiddagen (läs onsdag). Vi har fått många frågor så klart och jag har knappt hunnit gå igenom inkorgen. Nu är vi ju en stor förening där jag sitter som ordförande, så det är inte alltid att medlemmarna vänder sig till mig i första hand. Men det har varit en tung dag. Det var ett jättetråkigt besked och tankarna går till våra medlemmar. Vi måste hjälpa dem på bästa sätt.

Vad händer nu?

– Nu är det förhandling som gäller. Arbetsgivaren måste visa hur de har tänkt. Det arbetet har precis börjat och kommer att pågå i månader. Det är otroligt viktigt att man är transparent i den processen så att alla vet vad som händer. Den skyldigheten ligger på arbetsgivaren, men vi ska trycka på så mycket vi kan så att alla kan känna sig trygga med att de får information om vad som är på gång. Bedömningen är att individbeskeden kan börja gå ut i april. Sedan har vi olika uppsägningstider som påverkar. Det är komplext, säger Helén Justegård.

Redan när M/KD-budgeten röstades igenom i december stod det klart att det väntade kärvare tider för Arbetsförmedlingen. Anslaget till myndigheten minskade från 8,4 miljarder kronor 2018 till 6,3 miljarder kronor 2021.

Till det kom januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L där en av punkterna handlade om att reformera Arbetsförmedlingen i grunden. Framöver ska fristående aktörer matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen ska vara kvar som statlig myndighet, men i stället fokusera på myndighetsansvar.