Fråga experten: Måste jag jobba under uppsägningstiden?

Jessicka Rosén, ombudsman på Jusek, svarar på en läsares funderingar.

Jag har fått ett nytt arbete och har sagt upp mig. Min nuvarande chef och jag drar allt utom jämnt och jag orkar verkligen inte gå till ­jobbet varje dag uppsägningen ut. Är jag tvungen till det om jag ändå ska sluta?

Svar: Du är fortfarande anställd under uppsägningstiden och behåller då lön så väl som övriga anställningsvillkor. Är inget annat överenskommet är du därför skyldig att fortsätta arbeta även under denna period.

Om du låter bli att gå till arbetet kan det anses utgöra ett brott mot anställningsavtalet.

Med det sagt kan du så klart alltid ta upp frågan med din arbetsgivare. Hör efter om det är möjligt att bli arbetsbefriad under uppsägningstiden. Men kom ihåg att få en sådan eventuell överenskommelse skriftligt nedtecknad för att röja eventuella framtida missförstånd.